• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові форми обліку ПДВ у сільгосппереробників
Для підприємств сільгосппереробників — платників ПДВ, які застосовують п. 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, Мінагрополітики наказом від 02.03.2012 р. №101 затвердило нові форми обліку ПДВ, а також Порядок їх заповнення.

Назва товару в податковій накладній
У коментованому листі від 16.02.2012 р. №4809/7/15-3417-26 (див. у «ДК» №19/2012) податківці розглядають деякі питання порядку заповнення ПН, зокрема назви товару в такому документі.

Документи, створені в електронному вигляді
У бухгалтерській практиці усе частіше зустрічаються первинні документи, створені в електронному вигляді. Проте у роботі з такими документами виникає багато запитань. Листом від 27.01.2012 р. №31-08410-07-27/1808 (див. у «ДК» №19/2012) Мінфін виклав свою точку зору стосовно збереження таких документів. Що корисного у рекомендаціях Мінфіну, проаналізуймо далі.

Фінансова звітність за МСФЗ-2012
Мінфін у коментованих листах (див. у «ДК» №19/2012) розглянув одну зі змін у вітчизняному законодавстві, що набрали чинності з 01.01.2012 р., яка стосується юросіб, які зобов'язані складати свою фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі — МСФЗ). При цьому Мінфін не тільки нагадав про такий обов'язок окремих юросіб, але й надав відповіді на деякі дуже важливі для бухгалтерів питання. Аналіз цих роз'яснень — до вашої уваги далі.

Операції продажу-придбання валюти в обліку
Майже немає підприємств, які б у своїй діяльності не стикалися з іноземною валютою. Причому така валюта на підприємстві може з'явитися з різних джерел: отримана від покупців-нерезидентів, внесена в статутний капітал інвестором-нерезидентом, придбана на МВБ для розрахунків з постачальником-нерезидентом тощо. Тож з'ясуймо, як відображати операції продажу-придбання іноземної валюти у бухгалтерському та податковому обліку.

Як виплатити працівникам лікарняні
Тема виплати лікарняних не втрачає своєї актуальності, тож час від часу ми до неї повертаємося. У поточному році великих змін щодо порядку таких виплат не відбулося, але деякі показники, що впливають на розрахунок суми лікарняних, завдяки Закону про Держбюджет-2012 зросли. Отже, розглянемо, як розраховуються і виплачуються лікарняні у 2012 р., на кількох прикладах.

Розподілити ПК потрібно до подання декларації
Наше підприємство помилково не провело перерахунок частки податкового кредиту з ПДВ у грудні 2011 року. Як бути у цій ситуації?

До змісту номеру