• Посилання скопійовано

Що нового

Розрахунок ПДФО фізособи, яка отримувала протягом року кілька видів доходу

! Фізособам

ДПСУ нагадує фізособам про подання річної декларації з ПДФО. Окрім того, зазначає, що у разі перевищення річної розрахункової суми ПДФО над фактично утриманим податком за рік платник податку зобов'язаний самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, що дорівнює сумі такого перевищення.

Розрахунок податкових зобов'язань фізособи здійснюється так:

1) визначається сума місячного оподатковуваного доходу за кожен місяць як сума оподатковуваних доходів, нарахованих з різних джерел;

2) виходячи з певного місячного оподатковуваного доходу проводиться розрахунок податку за ставками 15%, 17% щодо кожного місяця окремо;

3) проводиться розрахунок остаточної річної суми податку як суми щомісячних податкових зобов'язань, визначених за наслідками перерахунку кожного окремого місячного оподатковуваного доходу;

4) сума ПДФО, визначена щодо перерахунку, зменшується на суму податку, сплачену платником самостійно на дату подання декларації.

Лист ДПСУ від 04.04.2012 р. №9788/7/17-1117


Порядок заповнення декларації митної вартості

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок заповнення декларації митної вартості, який визначає загальні правила заповнення декларації митної вартості (ДМВ), що використовується для митних цілей:

1) декларантами — при визначенні та заявленні митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України;

2) митними органами — при здійсненні контролю за правильністю визначення заявленої декларантом митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України.

ДМВ подається в одному примірнику до підрозділу митного оформлення, що проводить митне оформлення товарів, одночасно з ВМД та іншими необхідними для митного оформлення документами.

За бажанням декларанта ДМВ може подаватись у двох примірниках, один з яких з відповідними відмітками митного органу повертається декларанту.

ДМВ заповнюється українською мовою із застосуванням комп'ютерної техніки. Кожен аркуш ДМВ повинен бути підписаний декларантом.

Наказ Мінфіну від 29.03.2012 р. №416
набере чинності через 10 днів з дня опублікування
(станом на 24.04.2012 р. не опублікований)


Порядок підтвердження витрат на придбання пально-мастильних матеріалів

! Перевізникам

ДПСУ зазначила, що перевізники, які експлуатують службові легкові авто — власні чи орендовані (без водія), мають при випуску автомобіля з гаража видати водієві оформлений відповідно до вимог подорожній лист форми №3. Застосування будь-яких інших форм подорожніх листів для обліку роботи службових легкових автомобілів не допускається.

Подорожній лист форми №3 оформлюється тільки на 1 робочий день (зміну) і видається за умови здачі водієм подорожнього листа за попередній день роботи. На довший строк подорожній лист форми №3 видається у випадках транспортного обслуговування у міжміському сполученні понад 1 добу відповідно до наказу чи розпорядження перевізника.

Отже, у разі якщо підприємство надає автомобіль для використання у службових цілях більше ніж на добу, то підставою для врахування витрат на придбання пально-мастильних матеріалів є подорожній лист форми №3, оформлений відповідно до вимог Iнструкції про порядок застосування подорожнього листа службового легкового автомобіля та обліку транспортної роботи (наказ Держкомстату України від 17.02.98 р. №74), та наказ чи розпорядження керівника підприємства-перевізника.

Лист ДПСУ від 28.02.2012 р. №3535/6/15-1415 див. у наступних числах «ДК»


Хто має перевагу на залишення на роботі при скороченні працівників?

! Працедавцям

Мінсоцполітики зазначає, що при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

1) сімейним — за наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України протягом п'яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Лист Мінсоцполітики від 21.11.2011 р. №307/06/187-11


Зміни у порядку користування надрами

! Платникам плати за користування надрами

Кабмін вніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, відповідно до яких скасовано подання претендентом деяких документів для участі в аукціоні. Серед них:

1) виписка з ЄДР і нотаріально засвідчена копія довідки про включення до ЄДРПОУ (для юросіб);

2) нотаріально засвідчені копії установчих документів (для вітчизняних та іноземних юридичних осіб);

3) інформація про техніко-технологічні та інші можливості ефективного використання надр з урахуванням специфіки вивчення та розробки певної ділянки надр;

4) інформація про госпдіяльність у сфері користування надрами протягом останніх 3-х років (назви і місцезнаходження ділянок надр, перелік видів робіт, результати роботи);

5) відомості про участь у попередніх аукціонах з продажу дозволів.

Претендент також повинен подати копію паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків, а також довідку з Єдиної бази даних про підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Постанова КМУ від 25.01.2012 р. №307
набере чинності з дня опублікування (станом на 24.04.2012 р. не опублікована)


Акцизні марки — без голограм

! Платникам акцизного податку

Кабмін вніс зміни до технічного опису марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, затвердженого постановою від 28.05.2003 р. №822-8 (зі змінами), вилучивши пункт 15.

Вилученим пунктом встановлювалося, що для захисту всіх видів марок має використовуватись голографічний захисний елемент «УКРАКЦИЗ 2».

Постанова КМУ від 18.04.2012 р. №308
набере чинності через 30 днів з дня опублікування (станом на 24.04.2012 р. не опублікована)


Вимоги щодо захисту працівників від шкідливого впливу хімічних речовин

! Роботодавцям

МНСУ затвердило Вимоги до госпсуб'єктів щодо захисту працівників від небезпеки для їх здоров'я, що існує або виникає внаслідок впливу хімічних речовин, наявних чи таких, що можуть утворюватися на робочому місці в процесі роботи з хімічними речовинами.

Вони встановлюють також спеціальні вимоги щодо захисту працівників від шкідливої дії важких металів, а також бензолу і його похідних та поширюються на всіх госпсуб'єктів незалежно від форми власності, що здійснюють діяльність, пов'язану з роботою з хімічними речовинами.

Наказ МНСУ від 22.03.2012 р. №627
набере чинності з дня опублікування (станом на 24.04.2012 р. не опублікований)


Зміни до застосування тимчасової декларації

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ внесла зміни до листа щодо застосування тимчасової декларації.

Відповідно до цих змін тимчасову декларацію може бути застосовано для декларування без попереднього подання наступних, увезених на одних і тих самих умовах та підставах, партій одного й того самого товару, на момент декларування яких митний орган не завершив проведення досліджень (аналізу, експертизи) товару, ввезеного у попередній партії.

Посадовій особі митного органу, яка здійснює оформлення відповідної ВМД за товарами, що раніше оформлені за тимчасовою декларацією, декларант повинен надавати копію акта, за яким товари розміщені на складі тимчасового зберігання.

Така посадова особа зазначає відомості про відповідний акт, за яким товари розміщені на складі тимчасового зберігання, та про склад тимчасового зберігання:

1) у разі застосування ВМД на паперовому носії — у доповненні до ВМД з посиланням на гр. 44 та 49 ВМД згідно з п. 6 р. I Iнструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації (наказ ДМСУ від 09.07.97 р. №307 (зі змінами). Відомості засвідчуються підписом і відбитком особистої номерної печатки такої посадової особи та вносяться до граф 44 та 49 електронної копії ВМД у встановленому порядку;

2) при електронному декларуванні — у графах 44 та 49 електронної ВМД.

Лист ДМСУ від 14.04.2012 р. №11.1/2-12.2/4362-ЕП


Зміни до порядку здійснення та обігу облігацій підприємств

! Юрособам та фізособам — підприємцям

НКЦПФР затвердила зміни до Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу, відповідно до яких:

1) вилучено положення, за яким емітент може розміщувати облігації підприємств на пред'явника;

2) інвестування та фінансування спорудження об'єктів житлового будівництва, що проводиться з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб через розміщення облігацій, допускається лише в разі здійснення емісії цільових облігацій підприємств, виконання зобов'язань за якими здійснюється шляхом передачі об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва;

3) облігації підприємств повинні розміщуватися лише у бездокументарній формі;

4) проспект емісії облігацій підприємств має містити відомості про депозитарій, з яким емітент уклав (або має намір укласти) договір про обслуговування емісії, із зазначенням:

— повного найменування;

— місцезнаходження;

— номера телефону та/або факсу;

— ідентифікаційного коду за Єдиним держреєстром юросіб та фізосіб — підприємців;

— місця та дати проведення державної реєстрації;

— номера та дати видачі ліцензії на здійснення профдіяльності на ринку цінних паперів — депозитарної діяльності депозитарію цінних паперів.

Рішення НКЦПФР від 27.03.2012 р. №437
набере чинності з дня опублікування (станом на 24.04.2012 р. не опубліковане)


Новий Порядок розроблення проектної документації на будівництво об'єктів

! Будівельним організаціям

Мінрегіон затвердив нову редакцію Порядку розроблення проектної документації на будівництво об'єктів, відповідно до якого для забезпечення проектування об'єкта будівництва замовник повинен надати генпроектувальнику (проектувальнику) початкові дані на проектування, до яких входять містобудівні умови й обмеження, а також завдання на проектування.

Генпроектувальник (проектувальник) та замовник визначають клас наслідків (відповідальності) об'єкта будівництва і категорію його складності, на підставі яких встановлюють кількість стадій проектування.

Наказ Мінрегіонбуду від 23.03.2012 р. №122
набере чинності з дня опублікування (станом на 24.04.2012 р. не опублікований)


Штрафні санкції за порушення норм законів з питань оподаткування

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ зазначає, що в разі, якщо платник податку подає податкову декларацію з податку на прибуток з порушенням граничних термінів подання податкової звітності за наслідками діяльності у II — IV календарних кварталах 2011 року до платників податку на прибуток фінансові санкції не застосовуються.

Неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Тобто повторним порушенням, за яке передбачено штраф у розмірі 1020 гривень, на думку податківців, буде несвоєчасне подання податкової декларації платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації та у період до одного року (до 365 або 366 днів — для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

Лист ДПСУ від 05.04.2012 р. №9993/7/15-1417 див. у наступних числах «ДК»


Підвищено гарантований мінімум

! Усім

Законом №4647-VI внесено зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік», яким передбачені додаткові видатки загального фонду держбюджету на реалізацію соціальних ініціатив глави держави.

Зокрема, встановлено, що у 2012 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить:

1) для працездатних осіб — 21%;

2) для дітей з 1 січня — 50%, з 1 липня — 75%;

3) для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів з 1 січня — 80%, з 1 липня — 100% відповідного прожиткового мінімуму.

Закон України від 12.04.2012 р. №4647-VI
чинний з 18.04.2012 р., крім абз. 2 п. 2 розділу I, який набере чинності з 01.07.2012 р.


Посадові особи Держархбудконтролю мають право проводити позапланові перевірки

! Будівельним організаціям

Держархбудінспекція зазначила, що підставою для проведення позапланової перевірки є необхідність проведення перевірки достовірності даних, наведених у:

1) повідомленні та декларації про початок виконання підготовчих робіт;

2) повідомленні та декларації про початок виконання будівельних робіт;

3) декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Перевірка може бути проведена протягом трьох місяців з дня подання зазначених документів.

Тож посадові особи інспекцій Держархбудконтролю мають право проводити позапланові перевірки з метою перевірки достовірності даних, наведених у декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Лист Держархбудінспекції від 07.03.2012 р. №40-16-1620


Підписано Закон, що вносить зміни, пов'язані з прийняттям Митного кодексу

! Суб'єктам ЗЕД

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Митного кодексу України», яким, зокрема, передбачається, що:

1) продаж автомобілів, ввезених в Україну і конфіскованих, здійснюється за цінами, визначеними згідно із законодавством України з питань оцінки майна та норм ПКУ;

2) Закон «Про транзит вантажів» не поширюється на транзит небезпечних відходів;

3) обкладення митом майна, що ввозиться в Україну іноземними інвесторами на строк не менше трьох років з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів), здійснюється в порядку, встановленому Митним кодексом.

Закон України від 13.03.2012 р. №4496-VI набере чинності з 01.06.2012 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру