• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

«Єдиноподатники» можуть виготовляти ювелірні вироби на індивідуальне замовлення та ремонтувати їх
Я є приватним підприємцем на єдиному податку. Чи маю я право виготовляти, ремонтувати та реалізовувати ювелірні вироби?

Договір оренди будівлі чи приміщення на строк від 3-х років підлягає нотаріальному посвідченню та держреєстрації
Укладаємо договір оренди приміщення у будинку комунальної власності між фізичною особою і фондом комунального майна на 5 років. Чи потрібно нотаріально засвідчувати такий договір?

Дохід у виконавця робіт виникає в момент підписання акта виконаних робіт
Будівельні роботи фінансуються з бюджету. Роботи виконані, акти підписані, витрати понесені, а кошти ще не надійшли. Коли у підприємства виникає дохід з прибутку — за датою підписаного акта чи за надходженням коштів з бюджету? Чи можна керуватися п. 137.2 ПКУ для визначення доходу? У який момент виконані роботи обкладаються ПДВ?

У разі переходу із загальної системи на спрощену за ставкою 5% свідоцтво платника ПДВ анулюється
Підприємство на загальній системі подає 15 березня заяву на спрощену систему за ставкою 5%. Податківці вимагають подати декларацію з ПДВ за березень, відмовляючись переводити на «спрощенку». Чи мають вони право вимагати декларацію достроково, якщо до кінця березня підприємство є платником ПДВ?

Компенсація за невикористану відпустку, що виплачується працівникові після звільнення, не обкладається ЄСВ
У лютому 2012 р. звільнився працівник, який пропрацював на підприємстві півроку. Під час звільнення йому не нарахували і не виплатили компенсацію за невикористану відпустку, хоча виплатили зарплату за місяць звільнення. Виходячи з відпрацьованого ним часу заповнили і видали на руки трудову книжку. Підприємство у березні 2012 р. подало звіт до ПФУ за ЄСВ за лютий 2012 р., в якому відображено лише нараховану працівникові зарплату і зазначено, що його було звільнено. 26.03.2012 р. працівник звернувся з вимогою виплатити йому компенсацію за невикористану відпустку. Чи зобов'язано підприємство виплатити таку компенсацію без рішення суду? Що потрібно відобразити у звіті з ЄСВ? Адже працівника фактично звільнено.

До змісту номеру