• Посилання скопійовано

Під час приймання декларацій податківці не мають права зазначати показники податкового навантаження

Чи правомірне доведення посадовою особою органу ДПС до відома платників податку показників податкового навантаження при прийнятті податкових декларацій (розрахунків)?

Відповідно до п. 49.8 ПКУ приймання податкової декларації є обов'язком органу ДПС. Під час приймання податкової декларації уповноважена посадова особа органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ. нші показники, зазначені у податковій декларації платника податків, до її приймання перевірці не підлягають.

Згідно з п. 49.9 ПКУ за умови дотримання платником податків вимог цієї статті посадова особа органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання органом ДПС.

За умови дотримання вимог, встановлених статтями 48 і 49 ПКУ, податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою:

1) за наявності на всіх аркушах, з яких складається податкова декларація та, за бажанням платника податків, на її копії відмітки (штампа) органу ДПС, який отримав податкову декларацію, із зазначенням дати її отримання, або квитанції про отримання податкової декларації у разі її подання засобами електронного зв'язку, або поштового повідомлення з відміткою про вручення органу ДПС у разі надсилання податкової декларації поштою (пп. 49.9.1 п. 49.9 ст. 49 ПКУ);

2) якщо орган ДПС не надає платникові податків повідомлення про відмову у прийманні податкової декларації або не надсилає його платникові податків у встановлені строки (пп. 49.9.2 п. 49.9 ст. 49 ПКУ).

Відповідно до п. 49.10 ст. 49 Податкового кодексу України відмова посадової особи органу ДПС прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого приймання (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від'ємного значення об'єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов'язань тощо), забороняється.

З урахуванням викладеного, посадовим особам органу ДПС забороняється висувати до платників податків будь-які вимоги щодо зміни показників податкових декларацій (розрахунків), зменшення або скасування від'ємного значення об'єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов'язань тощо.

До змісту номеру