• Посилання скопійовано

З 2015 року недопущення працівників ДПС до перевірки тягтиме за собою зупинення видаткових операцій СГД

Чи мають право органи ДПС звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій СГД на рахунках у банках та інших фінансових установах у разі недопущення посадових осіб органів ДПС до обстеження територій та приміщень?

Відповідно до пп. 20.1.15.2 ПКУ органи ДПС мають право звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках такого платника податків у банках та інших фінансових установах (крім операцій з видачі зарплати та сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування, а також визначених контролюючим органом грошових зобов'язань платника податків) у разі недопущення посадових осіб органів ДПС до обстеження територій та приміщень, визначених у пп. 20.1.11 ПКУ.

Згідно з пп. 20.1.11 ПКУ органи ДПС мають право доступу під час проведення перевірок до територій, приміщень (крім житла громадян) та іншого майна, що використовуються для провадження госпдіяльності та/або є об'єктами оподаткування або використовується для отримання доходів (прибутку) чи пов'язані з іншими об'єктами оподаткування та/або можуть бути джерелом погашення податкового боргу.

Відповідно до п. 1 р. XIX «Прикінцеві положення» ПКУ пп. 20.1.15.2 Податкового кодексу України набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Отже, органи ДПС мають право звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій суб'єкта господарювання на рахунках у банках та інших фінансових установах у разі недопущення посадових осіб органів ДПС до обстеження територій та приміщень з 1 січня 2015 року.

До змісту номеру