• Посилання скопійовано

За кожну нероздруковану або втрачену контрольну стрічку РРО накладають окремий штраф

У разі нероздрукування контрольної стрічки або її незберігання протягом встановленого терміну фінансові санкції потрібно застосовувати за кожну нероздруковану або втрачену контрольну стрічку чи за сукупністю таких порушень на момент перевірки?

Відповідно до ст. 2 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон про РРО) контрольна стрічка — документ, надрукований або створений в електронній формі реєстратором розрахункових операцій, який містить копії надрукованих цим реєстратором розрахункових документів, а для документів в електронній формі додатково фіскальні звітні чеки.

Згідно з п. 10 ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані друкувати або створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років. Відповідно до п. 5 ст. 17 Закону про РРО, у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій, або контрольну стрічку не збережено протягом трьох років, або виявлено перекручення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі, за рішенням відповідних органів ДПСУ застосовуються фінансові санкції у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, відповідно до ст. 26 Закону про РРО посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг за порушення вимог цього Закону притягуються органами ДПСУ до адміністративної відповідальності згідно з законом.

Статтею 155-1 КУпАП передбачено, що порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 2 до 5 н. м. д. г. і на посадових осіб — від 5 до 10 н. м. д. г.

Дії, передбачені частиною 1 цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від 5 до 10 н. м. д. г. і на посадових осіб — від 10 до 20 н. м. д. г.

Отже, у разі встановлення факту невиконання щоденного роздрукування контрольної стрічки на реєстраторі розрахункових операцій або незабезпечення її зберігання протягом трьох років до суб'єкта господарювання застосовується фінансова санкція за кожне зазначене порушення, згідно з п. 5 ст. 17 Закону про РРО.

Крім того, зазначені правопорушення тягнуть за собою накладення адміністративного штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції.

До змісту номеру