• Посилання скопійовано

Органи ДПС під час перевірок мають право вимагати проведення інвентаризації

Чи мають право працівники органів ДПС під час перевірки платника податків (ЮО або ФОП) вимагати проведення інвентаризації ОФ, ТМЦ, коштів (у т. ч. зняття залишків ТМЦ, готівки)?

Згідно з п. 2 ст. 55 ГКУ суб'єктами господарювання є:

1) господарські організації — юридичні особи, державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють госпдіяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Відповідно до ст. 51 ЦКУ до підприємницької діяльності фізосіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юросіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух коштів підприємства (ст. 3 Закону про бухоблік).

Бухоблік є обов'язковим видом обліку, який ведеться на підприємстві. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, де використовується грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухобліку.

Підприємства, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, можуть узагальнювати інформацію в регістрах бухобліку без застосування подвійного запису.

Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка (ч. 1 ст. 10 Закону про бухоблік).

Об'єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов'язковим згідно з законодавством (ч. 2 ст. 10 Закону про бухоблік).

Відповідно до пп. 20.1.5 ПКУ органи ДПС мають право вимагати від платників податків, що перевіряються, під час перевірок проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, у т. ч. зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

У разі відмови платника податків (його посадових осіб або осіб, які здійснюють готівкові розрахунки та/або проводять діяльність, що підлягає ліцензуванню та/або патентуванню) від проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів (зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки) або ненадання для перевірки документів, їх копій (за умови наявності таких документів) застосовуються заходи, передбачені ст. 94 ПКУ, а саме — може бути застосовано адміністративний арешт майна платника податків.

Отже, працівники органів ДПС мають право вимагати від посадових осіб платників податків (юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців), що перевіряються, під час проведення перевірки інвентаризацію основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, у т. ч. зняття залишків ТМЦ, готівки у присутності посадових осіб податкового органу.

До змісту номеру