• Посилання скопійовано

У період зупинення перевірки не можна подати уточнюючий розрахунок

Чи може СГД подати уточнюючий розрахунок у період, на який припадає зупинення планової, позапланової перевірки?

Відповідно до п. 49.1 ПКУ податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу ДПС, в якому перебуває на обліку платник податків.

Згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов'язаний за кожен звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Пунктом 50.1 ПКУ передбачено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, чинною на час подання уточнюючого розрахунку.

Пунктом 50.2 ПКУ зазначено, що платник податків під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом.

Строки проведення документальних перевірок платників податків та їх продовження встановлюються ст. 82 ПКУ та обмежуються залежно від категорії, до якої належить платник податків (великий платник податків, суб'єкт малого підприємництва, інші), та типу перевірки (документальна планова, позапланова, фактична, невиїзна документальна).

З огляду на вимоги п. 82.4 ПКУ, під час документальної виїзної планової чи позапланової перевірки великого платника податків може відбутися зупинення перевірки, що перериває перебіг саме строку проведення перевірки, проте не свідчить про її закінчення. Результати перевірки оформлюються актом (у разі встановлення порушень) чи довідкою (за відсутності порушень) з урахуванням вимог ст. 86 ПКУ.

Отже, суб'єкт господарювання не має права подавати уточнюючі розрахунки до податкової декларації у період, на який припадає зупинення документальної планової чи позапланової перевірки за періоди, які на дату подання уточнюючих розрахунків перевіряються відповідним контролюючим органом.

До змісту номеру