• Посилання скопійовано

Під час перевірок працівники органів ДПС можуть вимагати документи за період, який вже перевірявся

Чи мають право працівники органів ДПС при проведенні перевірки (планової, позапланової) вимагати документи за період, який вже перевірявся органами ДПС?

Згідно з п. 138.2 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухобліку, та інших документів, встановлених розділом II цього Кодексу.

Відповідно до підпунктів 20.1.4 та 20.1.8 ПКУ органи ДПС мають право:

1) проводити перевірки платників податків (крім Нацбанку) в порядку, встановленому ПКУ;

2) під час проведення перевірок вивчати та перевіряти первинні документи, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку, інші регістри, фінансову, статистичну звітність, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС.

При цьому податковий орган може вимагати від платника податків первинні документи, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку, інші регістри, фінансову, статистичну звітність, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС з урахуванням термінів їх зберігання, передбачених ПКУ та Наказом Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України від 20.07.98 р. №41, у т. ч. за період, який вже було перевірено органами ДПС.

До змісту номеру