• Посилання скопійовано

У разі суміщення двох посад на одному підприємстві запис у трудовій книжці роблять окремим рядком

Як правильно зробити запис працівникові у разі суміщення посад на основному місці роботи, якщо він працює за основним місцем роботи на одній посаді на 80% окладу, а на іншій — на 20% іншого окладу?

Така ситуація, коли працівник виконує роботу на двох різних посадах на одному підприємстві в різний робочий час, має назву внутрішнього сумісництва. При цьому на кожній із посад працівникові встановлено неповний робочий час із відповідною пропорційною оплатою: 80% — на одній посаді та 20% — на іншій. Одна із посад у такому випадку є основною, а друга вважається суміщуваною.

Згідно з п. 2.14 Iнструкції №581, робота за сумісництвом, яку оформлено в установленому порядку, у трудовій книжці зазначається окремим рядком. При цьому запис відомостей про роботу за сумісництвом здійснюється за бажанням працівника. Тобто запис про роботу на іншій посаді (як про прийняття на суміщувану посаду, так і про звільнення з неї) робити не обов'язково.

Якщо працівник наполягає на внесенні до трудової книжки запису про обидві посади, пропонуємо вносити записи до графи 3 трудової книжки у розділі «Відомості про роботу» відповідно до зразка.

Iнструкція №58 не передбачає зазначати у трудовій книжці встановлення працівникові неповного робочого часу. Однак на деяких підприємствах таке практикується, якщо це має істотне значення для визначення трудового стажу. Якщо йдеться саме про такий випадок, то до графи 3 трудової книжки можна записати, наприклад: «на 0,8 посадового окладу» або «на 0,2 посадового окладу»).

Зразок

Записи у трудовій книжці при внутрішньому сумісництві

1 Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці України, Мін'юсту України, Міністерства соцзахисту населення України від 29.07.93 р. №58.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру