• Посилання скопійовано

Суть справи

Перевірки не для всіх
Новим Законом від 23.02.2012 р. №4448-VI (див. «ДК» №15/2012) визначено особливості перевірок фізосіб-підприємців та юросіб-«спрощенців» (неплатників ПДВ) у сфері госпдіяльності. Останнє означає, що цей закон не стосується перевірок, які віднесені до повноважень податкових органів.

ДПСУ відповіла на деякі запитання профспілок
ДПСУ коментованим листом від 01.02.2012 р. №1959/6/17-1115 (див. «ДК» №15/2012) відповіла на три запитання Федерації профспілок України. Про дещо відповіла сміливіше, про дещо — обережніше.

«Єдиноподатники» та інвалідний норматив
Як відомо, з набранням з 2012 року чинності змінами до ПКУ в частині спрощеної системи оподаткування змінилися критерії для юридичних і фізичних осіб, що можуть бути платниками єдиного податку (ЄП). Для фізосіб-підприємців, що належать до 3-ї групи платників ЄП, збільшилася дозволена кількість найманих працівників. Однак збільшення персоналу тягне за собою певні юридичні наслідки, зокрема необхідність дотримання нормативу працевлаштування інвалідів. Про це й поговоримо.

Декларація платника ЄП — фізособи-підприємця
Наказом №1688 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку — фізособи-підприємця. Виходячи з того, що порядку заповнення декларації немає, спробуємо викласти свій погляд щодо її складання.

Розрахунки за паливними картками
Сучасні розрахунки підприємств за отримане на АЗС паливо проводяться з використанням спеціальних розрахункових інструментів, таких як паливні картки, скретч-картки і талони на паливо. Їхніми емітентами є компанії, що володіють мережами АЗС. Порівняно з готівковими розрахунками на АЗС, застосування паливних карток, про які йдеться у цій публікації, має низку переваг — мобільність розрахунків, можливість фіксації цін на ПММ, встановлення добових лімітів на їх відпуск тощо. Практично все це зручно, економічно й естетично. Як у сучасній архітектурі. Але, на відміну від неї, ці «карткові будиночки» ставлять перед бухгалтерами запитання, на які вони і консультанти часто відповідають не «в унісон» зі змістом операцій і нормативки. Їх ми і розглянемо з метою обліку на підприємствах.

Як змінити валюту контракту
Валютою контракту є долар США. Як врегулювати ситуацію, якщо оплату за цим зовнішньоекономічним договором було здійснено у валюті контракту, а ВМД оформлено в іншій валюті (японська єна)? Як зняти цей контракт з валютного контролю?

До змісту номеру