• Посилання скопійовано

Мінімальний розмір добових законодавчо не встановлено

Наше підприємство стало провадити новий вид діяльності, який передбачає часті поїздки працівників у відрядження. За які дні видають добові? У якому розмірі слід їх виплачувати? Чи можна встановити добові у розмірі 1 грн або взагалі їх не виплачувати?

Працівникам, яких скеровують у службове відрядження, виплачують добові за період перебування у поїздці, компенсують вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати з найму житлового приміщення (ст. 121 КЗпП1).

Крім того, зазначимо, що добові виплачують за кожен календарний день відрядження (абз. 4 пп. 140.1.7 ПКУ).

Докладніше роз'яснення, за які саме дні виплачують добові, міститься в Iнструкції про відрядження2. Зокрема, там визначено, що за кожен день (включаючи дні вибуття та прибуття до місця постійної роботи) перебування працівника у відрядженні, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом із вимушеними зупинками), йому виплачують добові (п. 4 р. II та п. 16 р. III Iнструкції про відрядження).

1 Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.

2 Iнструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. №59, у редакції наказу Мінфіну від 17.03.2011 р. №362.

Зауважимо, що днем вибуття у відрядження називають день відправлення поїзда, літака, автобуса чи іншого транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника, а днем прибуття із відрядження — день прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника (п. 8 р. I Iнструкції про відрядження). Якщо транспорт відправляється до 24.00 год. включно, то днем вибуття буде поточна доба, а з 00.00 год. і пізніше — наступна доба.

Буває і так, що станція, пристань, аеропорт розташовані за межами населеного пункту, де працює відряджений працівник. Тоді до строку відрядження записують час, потрібний для проїзду до станції, пристані, аеропорту.

Дехто може зауважити, що з 11 квітня 2011 р. Iнструкція про відрядження для госпрозрахункових підприємств не є обов'язковою до використання, а застосовують її тільки бюджетники. Та все ж за відсутності будь-яких додаткових нормативних актів до пп. 140.1.7 ПКУ, які б тлумачили особливості відрядження для звичайних підприємств, Iнструкцію про відрядження варто використовувати як довідковий документ. Про це згадується і на сайтах Мінфіну та ДПСУ.

Тепер щодо добових, зокрема їх розміру.

Працівникам виплачують добові за період перебування у відрядженні — це пряма вимога ст. 121 КЗпП. Тож виплату працівникам добових гарантовано трудовим законодавством.

Тепер про розмір. Законотворці прописали норми добових у пп. 140.1.7 ПКУ. Зокрема, там зазначено, що їх гранична величина становить:

1) по Україні — 0,2 мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у 2012 р. — 214,60 грн (1073 грн х 0,2);

2) за кордон — 0,75 мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у 2012 р. — 804,75 грн (1073 грн х 0,75).

На жаль, чи, можливо, на щастя, законотворці не встановили мінімальний розмір добових. Тож з 1 квітня 2011 р. можна чітко зазначити лише верхні граничні норми добових.

Проте, на думку автора, розмір добових для госпрозрахункових підприємств повинен бути не нижчий за той, що визначено у Постанові КМУ від 23.04.99 р. №663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» (далі — Постанова №663), що діяла до 01.04.2011 р.

Звісно, читач може запитати, а чи є у нас підстави для такого твердження. Авжеж, є — адже слід пам'ятати, що приписи ст. 22 Конституції України передбачають: «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». Отже, працівник не може отримувати суму добових меншу за ту, яку було визначено до прийняття ПКУ, оскільки це буде порушенням прав працівника. Тому рекомендуємо під час виплати працівникам добових дотримуватися мінімуму:

— 30 грн у разі відрядження в Україні;

— у разі відрядження за кордон сума добових не має бути меншою за розмір добових, встановлений для держслужбовців і працівників бюджетних установ та організацій у додатку до Постанови №663 (п. 11-1 Постанови №663).

I насамкінець зазначимо, що загальний по підприємству розмір добових можна встановити у положенні про відрядження працівників підприємства або ж прописувати його для кожної конкретної службової поїздки у наказі про відрядження.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру