• Посилання скопійовано

Що нового

Шановні платники податків!

У межах розширення електронного сервісу та з урахуванням звернень платників податків, які обрали електронний спосіб звітування, ДПСУ повідомляє, що у програмному забезпеченні «Iнформаційний портал» органів ДПС реалізовано можливість отримання відомостей із Єдиного реєстру податкових накладних не лише покупцями, але й продавцями.

Для цього необхідно заповнити «Запит щодо отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних» код J1300101 (з накладанням електронних цифрових підписів), форму якого розміщено на сайті ДПС України в розділі «Платникам податків про електронну звітність» та надіслати його на адресу zvit@sta.gov.ua.

Довідково: кількість платників податків, які подають звітність через Iнтернет, на сьогодні становить понад 320 тисяч та постійно зростає.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснюється не пізніше 20 календарних днів, наступних за датою їх виписування.

При цьому, у зв'язку зі збільшенням кількості електронних документів, які надходять на приймальний шлюз, ДПСУ пропонує завчасно надсилати податкову звітність та податкові накладні (за кілька днів до настання граничного терміну).

Державна податкова служба України


Мінімальну зарплату підвищено на 21 грн

! Усім СГД

З 1 квітня 2012 року в Україні підвищився рівень мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму.

Так, з 1 квітня мінімальна зарплата зросла на 21 грн і становить 1094 грн. Погодинний розмір мінімальної зарплати становить 6,56 грн.

Суми прожиткового мінімуму з 1 квітня 2012 року становлять для:

1) дітей до 6 років — 911 грн (зростання — на 18 грн);

2) дітей від 6 до 18 років — 1134 грн (22 грн);

3) працездатних осіб — 1094 грн (21 грн);

4) осіб, що втратили працездатність, — 838 грн (16 грн). Загальний показник — 1037 грн (на 20 грн).

Чергове підвищення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму планується з 1 липня. Детальніше див. «ДК» №15/2012.

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua


За відсутність на підприємствах місць для куріння санкції не накладаються

! СГД

Згідно з вимогами Закону України №481/95-ВР власник або уповноважені ним особи (або орендарі) зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму. У місцях для куріння повинні бути розміщені прямокутний графічний знак з текстом такого змісту: «Місце для куріння», а також попередженням: «Куріння шкодить Вашому здоров'ю!».

Також Законом визначено, що «в місцях і закладах, де куріння заборонено, повинна бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

Як роз'яснює МОЗ, це означає, що обов'язковим є не відведення місць для куріння, а їх обладнання (якщо такі місця відведені) відповідно до вимог законодавства.

Законом також визначено, що у разі необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 3400 грн.

МОЗ звертає увагу на те, що фінансові санкції накладаються тільки за «необладнання» і «нерозміщення», а не за відсутність спеціально відведених для куріння місць, тому до тих юросіб, які внутрішнім наказом визначили, що вони не мають місць для куріння, фінансові санкції застосовуватися не можуть.

Лист МОЗ від 27.12.2011 р. №55/610 див. «ДК» №15/2012


Затверджено Вимоги щодо написання найменування юрособи

! Юрособам

Мін'юст затвердив Вимоги щодо написання найменування юридичної особи або її відокремленого підрозділу, за якими найменування юридичної особи повинно містити інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Назва юридичної особи може складатися з власної назви юрособи, а також містити інформацію щодо мети діяльності, виду, способу утворення, залежності юрособи та інших відомостей згідно з вимогами до найменування окремих організаційно-правових форм юросіб, установлених Цивільним кодексом, Господарським кодексом та законами України.

Найменування відокремленого підрозділу повинно містити слова «відокремлений підрозділ» (»філія», «представництво» тощо) та вказувати на належність до юрособи, яка створила зазначений відокремлений підрозділ.

Наказ Мін'юсту від 05.03.2012 р. №368/5 чинний з 23.03.2012 р.


Суми пенсійного збору з продажу ювелірних виробів обкладаються ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначає, що об'єктом обкладення ПДВ є операції платників з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 ПКУ.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижчої за звичайні ціни, визначені відповідно до ст. 39 ПКУ, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

До складу договірної вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платникові безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Таким чином, суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з продажу ювелірних виробів вважаються сумою коштів, яка включається до складу договірної вартості, та з 01.01.2011 р. включаються до бази обкладення ПДВ.

Лист ДПСУ від 24.01.2012 р. №2306/7/15-3417-26 див. у наступних числах «ДК»


Стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків та застосування фінсанкцій

! Страхувальникам у ПФУ

ПФУ нагадує, що своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками внески у строки, визначені Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне стрування», вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінсанкцій.

У разі якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків, а також борги зі сплати фінсанкцій (штрафів) та пені, органи ПФУ щомісяця протягом 5 р. д., наступних за звітним базовим періодом, надсилають такому страхувальнику вимогу про сплату недоїмки. Ця вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу за одним порядковим номером до повного погашення боргу.

Тож здійснюється процедура узгодження з платником загальної суми боргу, яка і підлягає сплаті.

Узгоджена вимога про сплату боргу та рішення про застосування фінсанкцій вважаються чинними до повного погашення зазначених у них зобов'язань.

Якщо протягом наступного базового звітного періоду страхувальник наростив суми боргу, то після проходження відповідної процедури узгодження та оскарження до органу державної виконавчої служби подається вимога тільки на суму зростання боргу.

Вимога відкликається органом ПФУ з органу державної виконавчої служби після повного погашення боргу.

Лист ПФУ від 15.02.2012 р. №3619/03-20 див. у наступних числах «ДК»


Затверджено Правила пожежної безпеки для об'єктів площею до 300 кв. м

! СГД

МНС України затвердило Правила пожежної безпеки для об'єктів площею до 300 кв. м.

Ці Правила є обов'язковими для виконання усіма юридичними та фізичними особами — підприємцями незалежно від виду їх госпдіяльності та форм власності.

Правила встановлюють вимоги пожежної безпеки до об'єктів під час їх експлуатації. До таких об'єктів належать:

1) об'єкти площею до 30 кв. м;

2) об'єкти площею від 30 кв. м до 300 кв. м.

Дія цих Правил поширюється на об'єкти, що окремо розташовані або вбудовані (прибудовані) в інших будівлях та мають самостійний евакуаційний вихід назовні. Не поширюються ці Правила на об'єкти площею до 300 кв. м, які віднесені до госпсуб'єктів із високим та середнім ступенями прийнятного ризику.

Наказ МНСУ від 24.02.2012 р. №537
набере чинності з дня опублікування (станом на 03.04.2012 р. не опублікований)


Підстави для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності

! Страхувальникам та застрахованим у ФСС з ТВП

ФСС з ТВП зазначає, що право на матзабезпечення та соцпослуги визначається Законом «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням». Відповідно до цього Закону зазначений вид матзабезпечення і соцпослуг застрахованим особам призначається та надається за основним місцем роботи.

Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а при роботі за сумісництвом — копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

При обчисленні середньої зарплати (доходу) для забезпечення допомогою з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів враховуються всі види зарплати в межах граничної суми місячної зарплати за відпрацьований час, на яку нараховуються страхові внески.

Лист ФСС з ТВП від 05.03.2012 р. №669-07


Збільшено штрафи за ненадання дороги маршрутному транспорту

! Водіям

Президент України підписав закон, яким збільшуються штрафи за порушення водіями автомобілів правил з ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам (це не тільки маршрутні таксі, а й автобуси, тролейбуси, трамваї).

Відповідно до закону за ненадання дороги маршрутним транспортним засобам, у т. ч. порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, водії автомобілів несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 40 н. м. д. г. (від 510 до 680 грн).

Раніше у Кодексі про адміністративні правопорушення такий вид правопорушення передбачав стягнення штрафу в розмірі від 25 до 30 н. м. д. г. (від 425 до 510 грн).

Закон України від 23.02.2012 р. №4438-VI чинний з 16.03.2012 р.


Учасники фондового ринку (крім ПАТ) складають фінзвітність за МСФЗ з 2013 р.

! Учасникам фондового ринку

НКЦПФР нагадує, що до 04.03.2011 р. у публічних АТ не було обов'язку складати фінзвітність відповідно до МСФЗ з метою додаткового розкриття інформації відповідно до Порядку розкриття інформації про діяльність публічних акціонерних товариств на основі міжнародних стандартів фінансової звітності.

Отже, публічні АТ можуть не розкривати інформацію про свою діяльність за 2011 р. на основі МСФЗ, проте розкриття інформації за 2012 р. має здійснюватись вже за МСФЗ.

Водночас публічні АТ, які відповідно до норм законодавства повинні складати проміжну фінзвітність та відповідно розкривати інформацію, мають починаючи з фінзвітності за I кв. 2012 р. подавати її відповідно до МСФЗ.

Згідно із Законом «Про цінні папери та фондовий ринок» річна інформація про емітента є відкритою і в обсязі, встановленому НКЦПФР, підлягає оприлюдненню емітентом не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом:

1) розміщення у загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР про ринок цінних паперів;

2) опублікування в одному з офіційних друкованих видань ВРУ, КМУ або НКЦПФР;

3) розміщення на власному веб-сайті.

Фінзвітність та консолідована фінзвітність складається за МСФЗ підприємствами, які провадять діяльність з надання фінпослуг починаючи з 01.01.2013 р.

Відповідно до Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» здійснення професійної діяльності на ринку ЦП віднесено до діяльності з надання фінпослуг.

Таким чином, професійні учасники фондового ринку, крім тих, що є публічними АТ, складають фінзвітність та консолідовану фінзвітність, а також розкривають інформацію про свою діяльність за МСФЗ починаючи з 01.01.2013 р.

Роз'яснення НКЦПФР від 09.02.2012 р. №1


Визначено Критерії оцінювання рівня ризику суб'єкта фінмоніторингу

! Суб'єктам фінмоніторингу

Мінфін затвердив Критерії, за якими оцінюється рівень ризику суб'єкта первинного фінмоніторингу бути використаним з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму, дія яких поширюється на таких суб'єктів первинного фінмоніторингу:

1) суб'єктів підприємницької діяльності, які надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна;

2) фізосіб-підприємців та юридичних осіб, які проводять фінансові операції з товарами (виконують роботи, надають послуги) за готівку, за умови що сума такої фінансової операції дорівнює чи перевищує 150 тис. грн або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, еквівалентну 150 тис. грн.

Наказ Мінфіну від 05.03.2012 р. №325
набере чинності з дня опублікування (станом на 03.04.2012 р. не опублікований)


Визначено Критерії оцінювання ризику у житловій сфері

! СГД у житловій сфері

Кабмін затвердив Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у житловій сфері, пов'язаної з наданням послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, управління будинком, спорудою або групою будинків, проведенням технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна. За цими самими критеріями визначається періодичність здійснення планових заходів держконтролю.

Такими критеріями є:

1) технічний стан будинків, споруд і прибудинкових територій, які обслуговуються;

2) надання послуг з утримання, управління будинками, спорудами і прибудинковими територіями, а також з проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.

Постанова КМУ від 28.03.2012 р. №259
набере чинності з дня опублікування (станом на 03.04.2012 р. не опублікована)


Оплата праці у відрядженні

! Працедавцям та працівникам

Мінсоцполітики роз'яснило зміни до ст. 121 КЗпП, відповідно до якої працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим за середній заробіток.

Прийняті зміни до ст. 121 КЗпП дають можливість виплачувати працівникам заробітну плату за виконану роботу у відрядженні у разі, якщо її розмір вищий за збережений середній заробіток за цей період. Якщо за виконану у відрядженні роботу заробітна плата працівників нижча за їхній середній заробіток, що зберігається, то їм виплачується середній заробіток.

Лист Мінсоцполітики від 25.01.2012 р. №91/13/84-12

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру