• Посилання скопійовано

При придбанні у фізособи товару (рухомого майна) утримується ПДФО за ставкою 5%

Наше підприємство у зв'язку зі службовою необхідністю вирішило придбати у працівника електродвигун. Чи повинні ми утримати 15% податку з доходу, як нам це порадили у податковій? Від колег-бухгалтерів чули, що у таких випадках застосовується ставка 5%. За якою ставкою провести утримання? I за якою ознакою відобразити виплачений дохід у ф. №1ДФ?

Звісно, всі обліковці пам'ятають приписи ПКУ: виплачуємо дохід фізособі — слід з нього утримати податок з доходів.

Ставку податку з доходів визначено у ст. 167 ПКУ. За загальним правилом, вона становить 15% чи 17% (п. 167.1 ПКУ). Та є певні випадки, коли застосовують й інші ставки, зокрема 5% (п. 167.2 ПКУ).

Також пам'ятаємо, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 173 ПКУ (пп. 164.2.4 ПКУ).

Відповідно до п. 173.3 ПКУ саме юрособа є податковим агентом при купівлі у фізособи рухомого майна. При цьому під рухомим майном слід розуміти речі, які можна вільно переміщувати у просторі (ч. 2 ст. 181 ЦКУ1). Також зазначимо, що відповідно до п. 3 Національного стандарту №1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою КМУ від 10.09.2003 р. №1440, рухоме майно — це матеріальні об'єкти, які можуть бути переміщеними без заподіяння їм шкоди. До рухомого майна належить майно у матеріальній формі, яке не є нерухомістю. А отже, електродвигун (чи інші ТМЦ) для нас буде саме рухомим майном.

1 Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.

А тепер пригадаємо п. 173.1 ПКУ, де зазначено, що дохід платника податку (фізособи) від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.2 ПКУ. А у згаданому пункті визначено ставку податку з доходів у розмірі 5%. При цьому дохід від продажу об'єкта рухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижчої за оціночну вартість такого об'єкта.

Як бачимо, якщо ви утримуєте податок з доходу з сум, що виплачуються фізособі за електродвигун, вам слід застосувати ставку податку з доходів 5%.

На місцях податкові інспектори часто стверджують, що при утриманні податку з доходу фізособи слід застосовувати ставку 15 (17)%. Однак такі їхні вимоги нічим нормативно не обґрунтовані.

У Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. №1ДФ)1 бухгалтеру слід відобразити такий дохід фізособи за ознакою доходу «105».

1 Затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру