• Посилання скопійовано

Добровільного змінення групи платниками єдиного податку ПКУ не передбачено

Фізособа — платник єдиного податку перебуває у третій групі платників єдиного податку. Чи можливий добровільний перехід із цієї групи до другої? Які документи і в які терміни необхідно подати для цього до ДПС?

Для фізосіб — платників єдиного податку пунктом 291.4 ПКУ встановлено критерії належності до тієї чи іншої групи платників ЄП. Зокрема, для другої групи такі вимоги містяться у пп. 2 п. 291.4 ПКУ, а для третьої — пп. 3 цього ж самого пункту. Ставки ЄП для другої групи встановлено пп. 2 п. 293.2 — фіксована ставка, а для третьої — п. 293.3 ПКУ — 3% (5%) від суми доходу.

При цьому питання про добровільний перехід платника єдиного податку з однієї групи до іншої не врегульоване законодавчо. Податковий кодекс України хоч і не розглядає саме таке змінення груп, але і не містить прямої заборони. При цьому і ДПС на місцях, і центральний орган ДПС зазначають (на жаль, або усно, або на своїх сайтах у консультаціях, що не мають юридичної сили), що оскільки Податковий кодекс України не передбачає добровільного змінення груп для платників єдиного податку будь-якої групи, жодного переходу не може бути. Тобто принцип «що не заборонено, то дозволено» тут не діє.

Деякі ДПС чомусь розглядають таке бажання платника єдиного податку змінити групу як спробу наново обрати спрощену систему оподаткування і на цій підставі вимагають чекати початку наступного року. Проте ст. 298 ПКУ, на яку посилаються ДПС (на жаль, знову ж таки лише в усних консультаціях і на сайтах ДПСУ і місцевих органів ДПС), розглядає тільки два випадки реєстрації платником єдиного податку наново: під час реєстрації новоствореного платника податків (у цьому випадку — фізособи-підприємця) і під час переходу з інших систем оподаткування на єдиний податок. Отже, і така позиція Державної податкової служби, хоча вона і дозволяє змінити ставку, не змінюючи систему оподаткування, не має жодних законодавчих підстав.

Тож у підприємця, який бажає змінити третю групу на другу і відповідає вимогам, встановленим пп. 2 п. 291.4 ПКУ для перебування у другій групі, є два шляхи.

Шлях 1: найбільш легальний, але заплутаний. Спочатку перейти на загальну систему оподаткування, подавши до ДПС за місцем реєстрації заяву про це за формою, затвердженою Наказом №16751, за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу. Потім за 15 календарних днів до початку нового календарного року подати заяву за формою, затвердженою Наказом №1675, про перехід на спрощену систему оподаткування у другій групі, тобто змінити групу шляхом нової реєстрації платником єдиного податку. Зверніть увагу: перейти на спрощену систему оподаткування можна лише раз на рік. Нагадуємо, що такий спосіб змінення ставки буде успішним лише за умови відповідності платника податків до вимог, встановлених п. 2 п. 291.4 ПКУ.

1 Наказ Мінфіну України від 20.12.2011 р. №1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку і порядку видачі свідоцтва, форми і порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування і форми розрахунку доходу за попередній календарний рік».

Шлях 2: найбільш логічний, але з неясними шансами на успіх. Подати за 15 календарних днів до початку нового календарного кварталу (у крайньому випадку — року) заяву про перехід до другої групи за формою, затвердженою Наказом №1675, передбаченою для переходу на єдиний податок. I хай Державна податкова служба сама вирішує, дозволити такий перехід чи ні.

Проте оскільки ситуацію з таким зміненням груп не врегульовано законодавчо, можна також звернутися до органу ДПС за місцем своєї реєстрації з проханням надати письмову відповідь на це питання і скористатися такою консультацією.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру