• Посилання скопійовано

За непроведення індексації зарплати передбачено відповідальність

На підприємстві тривалий час не індексували зарплату. Тепер індексацію вже проводять. Як повинно вчинити підприємство, щоб уникнути штрафів за неіндексацію доходів за попередні періоди?

Єдиний надійний спосіб уникнути відповідальності за непроведення індексації — провести її. Необхідність індексації зарплати передбачено Законом України від 03.07.91 р. №1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення». Порядок проведення індексації затверджено постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Спеціальних органів контролю за додержанням законодавства про індексацію доходів населення немає. Згідно зі ст. 14 згаданого Закону, такий контроль покладається на відповідні органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Тож контроль за проведенням індексації зарплати може здійснюватися органами, що здійснюють контроль за додержанням законодавства про оплату праці. До таких, зокрема, належать органи прокуратури та Державної інспекції з питань праці.

Водночас імовірність притягнення до відповідальності у цьому випадку (якщо не буде обґрунтованих скарг працівників) є доволі низькою, адже контролюючі органи, як правило, цікавить сам факт проведення індексації, а не її правильність та повнота.

Якщо ж за скаргою чи з інших приводів інспекція з праці проведе перевірку, яка встановить непроведення або неправильне проведення індексації у певному періоді, посадовим особам підприємства загрожує притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 41 КУпАП у вигляді штрафу від 30 до 100 н. м. д. г. (510 — 1700 грн). Зазначимо, що є й імовірність притягнення керівника підприємства до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 172 ККУ за грубе порушення законодавства про працю, — якщо правозастосовчий орган визнає таке порушення грубим (наприклад, вчинене у великих розмірах чи щодо значної кількості потерпілих)1.

1 Хоча в Узагальненні практики розгляду судами кримінальних справ про невиплату заробітної плати, стипендій, пенсій чи інших установлених законом виплат 2006 р. Верховний суд зазначав, що судова практика у цьому питанні не є однозначною.

З огляду на вищенаведене, якщо працівник пред'явить обґрунтовану вимогу щодо виплати йому індексації за період, коли підприємство таку індексацію не проводило, доцільно її задовольнити — нарахувати (відповідно до коефіцієнтів, що діяли в місяці, доходи за який індексуються) і виплатити таку індексацію.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру