• Посилання скопійовано

Щодо неоднозначного (множинного) трактування прав і обов'язків платників податків (витяг)

Лист ДПА у м. Києві від 10.10.2011 р. №10052/10/15-207

Щодо неоднозначного (множинного) трактування прав і обов'язків платників податків (витяг)

Суттєво. У разі неоднозначного трактування прав і обов'язків платників рішення приймається на користь платника податків.

! Платникам ПДВ

<...>

Статтею 4 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами і доповненнями (далі — ПКУ), визначено основні засади податкового законодавства України, зокрема, презумпція правомірності рішень платника податків у разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів або різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав і обов'язків платників податків чи контролюючих органів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення як на користь платника податків, так і контролюючого органу (пп. 4.1.4 п. 4.1).

Відповідно до п. 56.21 ст. 56 ПКУ, у разі якщо норма цього Кодексу чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або якщо норми одного й того ж нормативно-правового акта суперечать одна одній і допускають неоднозначне (множинне) трактування прав і обов'язків платників податків або контролюючих органів, унаслідок чого є можливість прийняти рішення як на користь платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Протягом поточного року звернення платників податку на додану вартість з питань неоднозначного трактування прав і обов'язків платників або податкових органів міста, внаслідок чого є можливість прийняти рішення як на користь платника податків, так і контролюючого органу, з урахуванням вимог вищезазначених статей, до ДПА у м. Києві не надходили.

Перший заступник голови А. ГУЦАЛО

До змісту номеру