• Посилання скопійовано

Що нового

Дозволено здійснювати зовнішньоекономічні розрахунки у гривнях

! Суб'єктам ЗЕД

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до статті 7 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» щодо розширення сфери використання валюти України», який дозволяє здійснювати зовнішньоекономічні розрахунки у гривнях без індивідуальної ліцензії.

Крім того, згідно з документом, всі розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту повинні здійснюватися в порядку, встановленому Національним банком України.

Закон України від 20.12.2011 р. №4205-VI
чинний з 12.01.2012 р., див. у наступних числах «ДК»


Cплату роялті, що входить до митної вартості, не обов'язково передбачати ЗЕД-контрактом

! Суб'єктам ЗЕД

ВСУ зазначив, що при визначенні митної вартості оцінюваних товарів виходячи зі статті 267 Митного кодексу і законодавства про інтелектуальну власність до ціни, фактично сплаченої або такої, що підлягає сплаті, слід додавати роялті у тому разі, коли покупець сплачує їх на виконання умов продажу оцінюваних товарів.

I зовсім не обов'язково, щоб така умова була зазначена у зовнішньоекономічному контракті купівлі-продажу. Така умова продажу може бути передбачена, наприклад, ліцензійними угодами, укладеними з особою, що не є продавцем товарів.

Держмитслужба нагадала також, що обов'язок доведення правомірності прийнятих митниками рішень лежить на митниці, а документом, що підтверджує факт перевірки та її результати, зокрема, виявлені порушення, є акт проведеної митним органом перевірки. Останній є також основним «доказом» правомірності повідомлень-рішень, що виносяться митним органом.

Тому, встановлюючи під час перевірки факт невключення до митної вартості товарів сум роялті (сплата яких була умовою продажу цих товарів), в акті перевірки слід зазначити положення контракту або ліцензійного договору, норми законодавства, в яких таку умову встановлено.

Лист ДМСУ від 17.01.2012 р. №14/1-156-ЕП див. у наступних числах «ДК»


Встановлено граничний розмір вартості одного людино-дня на придбання однієї путівки

! Застрахованим у ФСС з ТВП

Для забезпечення відновлення здоров'я застрахованих осіб та членів їхніх сімей (а також осіб, які навчаються у вищому навчальному закладі) у 2012 р. правління ФСС з ТВП при закупівлі послуг із санаторно-курортного та відновлювального лікування на 2012 рік встановило граничний розмір вартості одного людино-дня на придбання однієї путівки. Так:

1) санаторно-курортне лікування для дорослого у двомісному номері становитиме не більше 260 грн на день;

2) відновлювальне лікування для дорослого у двомісному номері — не більше 285 грн на день;

3) санаторно-курортне лікування для дорослого в одномісному номері — не більше 110% від розміру витрат на придбання однієї путівки для дорослого у двомісному номері;

4) відновлювальне лікування інвалідів-спинальників — з урахуванням наданої калькуляції вартості путівки.

Постанова Правління ФСС з ТВП від 16.11.2011 р. №64 чинна з 16.11.2011 р.


Робота системи електронних платежів у 2012 р. у святкові дні перенесена

! СГД

Відповідно до Розпорядження КМУ від 28.11.2011 р. №1210 р., Нацбанк повідомляє, що робота системи електронних платежів переноситься з:

— п'ятниці 9 березня — на суботу 3 березня;

— понеділка 30 квітня — на суботу 28 квітня;

— п'ятниці 29 червня — на суботу 7 липня.

Банкам слід організувати роботу щодо своєчасної виплати пенсій, соцдоплат, інших грошових виплат та забезпечити безперебійну роботу банкоматів, підкріплення їх готівкою різних номіналів для обслуговування клієнтів.

За потреби 9 березня, 30 квітня та 29 червня 2012 р. банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку, а також завчасно отримати у відповідних територіальних управліннях НБУ готівку для підкріплення операційних кас.

Лист НБУ від 25.01.2012 р. №25-211/203-822


Як обчислюється середня зарплата для оплати часу відпусток

! Працедавцям та працівникам

Департамент зарплати та умов праці нагадав, що до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпусток, включаються: основна зарплата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер; індексація та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Лише премії включаються в зарплату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю, решта виплат мають враховуватися у ті місяці, за які їх здійснено.

Наприклад, при обчисленні середньої зарплати для оплати відпусток середній заробіток, який виплачувався, наприклад, у липні за час щорічної відпустки, яка надавалась у серпні, має враховуватись як виплати серпня.

Лист Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. №1105/13/81-11


Країною походження товару вважається країна, в якій товар був виготовлений повністю

! Суб'єктам ЗЕД

Мін'юст повідомив, що країною походження товару вважається країна, в якій товар був виготовлений повністю або підданий достатній переробці у відповідності до критеріїв, які встановлені Митним кодексом.

У тому разі якщо у виготовленні товару беруть участь дві країни, країною походження товару вважається та, в якій здійснювалося повне виготовлення товару або останні операції з його переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси.

Лист Мін'юсту від 24.11.2011 р. №711-0-2-11/8.2 див. у наступних числах «ДК»


Дні вибуття і прибуття враховуються для виплати добових

! Працедавцям і працівникам

Мінфін повідомив, що визначення кількості днів відрядження для виплати добових здійснюється з врахуванням дня вибуття у відрядження та дня прибуття на постійне місце роботи, які зараховуються як два дні.

Лист Мінфіну від 22.11.2011 р. №31-07230-16-10/28802 див. у наступних числах «ДК»


Однією з підстав виключення аудитора з Реєстру є невчасне подання звіту

! Суб'єктам аудиторської діяльності

Аудиторська палата повідомила, що її Секретаріат приймає звітність за 2011 рік у паперовій та/або електронній формі з використанням будь-якого програмного продукту за вибором суб'єктів аудиторської діяльності з дотриманням формату звітності за формою №1-аудит (річна) «Звіт аудиторської фірми (аудитора) про надані послуги».

При цьому зазначено, що однією з підстав виключення аудиторської фірми або аудитора з Реєстру аудиторських фірм та аудиторів є неподання останніми в установлений строк звіту за минулий рік або зазначення в ньому недостовірної інформації.

Лист Аудиторської палати від 04.01.2012 р.


Мінфін ввів нові правила митного контролю за транзитними товарами

! Міжнародним перевізникам

Мінфін затвердив Порядок здійснення контролю за доставкою до митниці призначення товарів, що переміщуються транзитом через територію України на умовах Митної конвенції про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки міжнародного дорожнього перевезення.

Дія Порядку не поширюватиметься на товари, до яких обов'язково застосовуються заходи гарантування доставки, якщо сума митних платежів, яка підлягала б сплаті при випуску цих товарів у вільний обіг, перевищує суму, еквівалентну 60000 євро у гривнях за курсом НБУ на день подання книжки МДП до оформлення. Згідно з чинним Порядком ця сума становить 50000 доларів США.

Наказ Мінфіну від 26.12.2011 р. №1718
набере чинності через 45 днів після офіційного опублікування
(станом на 31.12.2012 р. не опублікований)


Затверджено Порядок надання документів ВПП в електронній формі

! Великим платникам податків

Мінфін затвердив Порядок надання документів великого платника податків (далі — ВПП) в електронній формі при проведенні документальної перевірки.

Для подання електронних документів ВПП до органів ДПС, що проводять перевірку, платник повинен мати:

1) програмне забезпечення з ведення бухобліку для формування електронних документів ВПП у затвердженому форматі;

2) доступ до мережі Iнтернет та можливість відправлення/приймання електронних повідомлень електронною поштою;

3) надійний засіб ЕЦП для накладання/перевірки ЕЦП та направленого шифрування електронного документа ВПП;

4) отримані в будь-якому включеному до системи подання податкових документів в електронному вигляді акредитованому центрі сертифікації ключів посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб юрособи, що мають право підпису (керівника, бухгалтера) та печатку юрособи.

Платник зобов'язаний надати посадовим особам органів ДПС у повному обсязі всі документи, що належать або пов'язані з предметом перевірки. Такий обов'язок виникає у платника після початку перевірки.

ВПП має надати електронні документи ВПП не пізніше робочого дня, наступного за днем початку документальної виїзної планової, позапланової перевірки, документальної невиїзної перевірки.

Формування електронного документа ВПП завершується накладанням ЕЦП посадових осіб ВПП у такому порядку: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або ЕЦП керівника; другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки ВПП. Після чого ВПП здійснює шифрування електронного документа ВПП.

У разі виникнення у посадових осіб органу ДПС під час проведення перевірки необхідності у розгляді і дослідженні документів ВПП, не наданих платником, платник зобов'язаний забезпечити доступ посадових осіб ДПС до документів ВПП за місцезнаходженням платника та його підрозділів (при документальних виїзних перевірках) або додатково надати документи ВПП на вимогу ДПС, що належать чи пов'язані з предметом перевірки.

Наказ Мінфіну від 07.11.2011 р. №1393
набере чинності з дня опублікування
(станом на 31.12.2012 р. не опублікований), див. у наступних числах «ДК»


Зміни до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах ПФУ платників ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Правління ПФУ внесло зміни до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до зазначених змін, за наявності заборгованості у платника, держреєстрація якого припиняється, орган ПФУ заявляє вимоги як кредитор, шляхом направлення ліквідатору довідки про борг за всіма видами платежів, а також документів, що підтверджують суми недоїмки.

Після проведення позапланової перевірки платника, здійснення ним розрахунків у встановленому порядку та на підставі довідок про відсутність заборгованості зі сплати страхових коштів орган ПФУ складає довідку про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ та страхових коштів до ПФУ і фондів соцстрахування.

За зверненням голови ліквідаційної комісії або ліквідатора довідка про відсутність заборгованості може бути видана ПФУ особі безпосередньо в ПФУ, але не пізніше третього робочого дня, наступного за днем реєстрації такої довідки. Після закінчення зазначеного строку вона направляється поштою за адресою, зазначеною у зверненні.

Постанова Правління ПФУ від 26.12.2011 р. №39-2
набере чинності з дня опублікування
(станом на 31.12.2012 р. не опублікована), див. у наступних числах «ДК»


Розмір судового збору на 2012 р. становитиме від 107,30 грн до 2146 грн

! Платникам податків

ВАСУ переглянув свою позицію з приводу тлумачення термінів «позови майнового характеру» та «немайнового характеру».

Так, якщо платник податків не лише вважає, що рішення органу ДПС про нарахування грошових зобов'язань є неправомірним, а й просить його скасувати, то на думку ВАСУ, такі рішення можуть породжувати підстави для змін майнового становища фізичної чи юридичної особи. Зокрема, реалізація таких рішень може призводити до зменшення або збільшення майна особи.

За практикою Європейського суду з прав людини вимога про визнання протиправним рішення суб'єкта владних повноважень, яке впливає на склад майна позивача, у тому числі шляхом безпідставного стягнення податків, зборів, штрафних санкцій тощо, є майновою.

Таким чином, адмінпозовами майнового характеру є вимоги щодо протиправності рішень про визначення грошових зобов'язань платників податків, про зменшення суми бюджетного відшкодування з ПДВ, про стягнення адміністративно-господарських та інших штрафних санкцій тощо.

Отже, при поданні адмінпозовів до адмінсуду з наведеними вище позовними вимогами майнового характеру розмір судового збору становитиме:

1) від 107,30 грн до 2146 грн — для позовів про скасування рішень органів ДПС про нарахування грошових зобов'язань від 1 грн (для податкових вимог від 17 грн) до 214600 грн (1% від суми позову, але не менше 0,1 мінімальної зарплати);

2) 2146 грн — для позовів про скасування рішень органів ДПС про нарахування грошових зобов'язань на будь-яку суму, що перевищує 214600 грн (1% від суми позову, але не більше 2 розмірів мінімальних зарплат).

Лист ВАСУ від 18.01.2012 р. №165/11/13-12


Затверджено форми подання інформації про об'єкти нерухомості

! Суб'єктам оціночної діяльності

Фонд держмайна затвердив форми:

1) письмового повідомлення Фонду держмайна суб'єктами оціночної діяльності про наміри провадити діяльність з оцінки об'єктів нерухомості для цілей оподаткування;

2) довідки з Держреєстру суб'єктів оціночної діяльності про право провадження оціночної діяльності з визначення оціночної вартості об'єктів нерухомості для цілей оподаткування;

3) подання інформації про об'єкти нерухомості (крім земельних ділянок), оціночна вартість яких підлягала визначенню відповідно до Постанови КМУ від 26.10.2011 р. №1103 «Деякі питання визначення оціночної вартості нерухомості та об'єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються)»;

4) листа-повідомлення про анулювання довідки про внесення до Держреєстру суб'єктів оціночної діяльності інформації про провадження оціночної діяльності з визначення оціночної вартості об'єктів нерухомості для цілей оподаткування.

Суб'єкти оціночної діяльності щомісяця повинні подавати інформацію про результати проведення оцінки за цими формами не пізніше п'ятого числа наступного за звітним місяця.

Наказ Фонду держмайна від 26.12.2011 р. №1895
набере чинності з дня опублікування (станом на 31.12.2012 р. не опублікований)


ПЗ вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили

! Платникам податків

ДПС повідомила, що при зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення контролюючого органу податкове зобов'язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

Лист ДПСУ від 05.01.2012 р. №156/7/19-5017 див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру