• Посилання скопійовано

Суть справи

Найважливіше: Реєстрація ПН в Єдиному реєстрі
Важливість правильної та своєчасної реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) складно переоцінити. Особливо з 01.01.2012 р., коли межа суми ПДВ, що потребує реєстрації такої ПН, зменшилася до 10 тис. грн. Тож розглянемо основні практичні нюанси реєстрації ПН в ЄРПН.

Реєстрація податкових накладних: погляд ДПСУ
Тема реєстрації податкових накладних наразі є дуже актуальною. У статті у «ДК» №06/2012 ми навели бачення редакції проблемних та неврегульованих питань щодо цієї теми. У цьому матеріалі наводимо добірку найцікавіших запитань та відповідей на них, розміщених у Єдиній базі податкових знань (сайт ДПАУ www.sta.gov.ua), а також на сайтах органів ДПС у містах України. Адже кожному бухгалтерові завжди легше прийняти рішення, знаючи думку не лише експертів, але й контролюючих органів.

Нова Декларація про доходи для підприємців
Серед безлічі нововведень минулого року і змін у податковій звітності, які часто були неочікуваними, а деколи і скасовувалися, є один звіт, необхідність оновлення якого виникла давно. Це декларація про доходи, попередня форма якої була затверджена ще у 1993 році і з того часу майже не змінилася внаслідок чотирьох незначних редакцій. Але законодавство змінилося настільки, що законодавці нарешті затвердили нову форму декларації з ПДФО.

Фактичні перевірки: джерело анонімне
Відповідно до норм п. 75.1 ПКУ органи ДПС мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. Дискусії з приводу підстав проведення, їх документального обґрунтування не вщухають ось уже рік. Про те, яка інформація та за чиїм поданням може бути підставою для проведення такої перевірки, поговоримо далі.

Облік операцій між ГП та філіями
Як зазначає Господарський кодекс (ч. 5 ст. 55 ГКУ), юридична особа має право створювати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи. I відповідно наділяти їх будь-якими повноваженнями, правами та обов'язками, робити балансовими чи безбалансовими, окремими платниками податків чи платниками податків у своєму складі. Від таких нюансів залежатимуть й особливості оподаткування операцій між головним підприємством та його філіями.

Курсові різниці в податковому обліку
У листі ДПСУ від 30.12.2011 р. №10953/7/15-1217 (див. «ДК» №06/2012) головний податковий орган дозволяє робити перерахунок кредиторської заборгованості щодо розрахунків з постачальниками за товарами та кредитами, вираженій в іноземній валюті, починаючи з 1 квітня 2011 року на день її погашення та на дату балансу. Якщо ж платник податку продав товари (роботи, послуги) за іноземну валюту до 01.04.2011 р., то після набрання чинності розділом III Кодексу (з 01.04.2011 р.) курсові різниці за заборгованістю за поставлені товари (виконані роботи, надані послуги) в іноземній валюті також перераховуються. Розглянемо це питання докладніше.

Конфлікт інтересів у дії
Термін «конфлікт інтересів» не новий у податковому законодавстві. До введення в дію ПКУ він був прописаний у пп. 4.4.1 Закону №2181.
Про основні аспекти та дію «конфлікту інтересів» в умовах чинного ПКУ поговоримо далі.

До змісту номеру