• Посилання скопійовано

Три способи отримати кошти

Один із засновників ТзОВ продав свою частину в ТзОВ іншій фізособі, і та вирішила «інвестувати» в підприємство свої гроші для закупівлі комплектуючих. Як це оформити в обліку? Чи є ці гроші доходом? Як узагалі можна ввести ці гроші на підприємство?

Засновник (учасник) може ввести до ТзОВ гроші кількома способами:

1) за рахунок збільшення статутного фонду у вигляді внеску до нього;

2) як поворотну фінансову допомогу у вигляді позики;

3) як безповоротну фінансову допомогу.

Збільшення статутного фонду ТзОВ здійснюється тільки на підставі рішення зборів засновників (учасників), оформленого протоколом зборів, і потребує внесення змін до засновницьких документів, а також щоб усі внески до статутного фонду на момент його збільшення було внесено (ст. 52 Закону про госптовариства1). З точки зору податкового обліку цей спосіб внесення грошей у підприємства є оптимальним, оскільки внески до статутного фонду не є оподатковуваним доходом підприємства (пп. 136.1.3 ПКУ). Однак на практиці такий спосіб може виявитися незручним: по-перше, оскільки, якщо засновників (учасників) є кілька, при збільшенні статутного фонду необхідно вирішувати, чи змінить таке збільшення частку кожного з них у статутному фонді, або решті учасників (засновників), щоб зміни розміру часток не відбулося, теж треба внести додаткові внески до статутного фонду ТзОВ. Процес погодження цього питання може бути тривалим, та й реєстрація змін до засновницьких документів буде пов'язана з різними додатковими витратами (оплата послуг нотаріуса тощо). Проте, якщо підприємству необхідна допомога від засновника у великій сумі, в найближчому майбутньому не передбачається можливість повернення таких коштів і є час на процедуру документального оформлення збільшення статутного фонду, цей спосіб є найбільш сприятливим з точки зору оподаткування.

1 Закон України від 19.09.91 р. №1576-ХII «Про господарські товариства».

У бухгалтерському і податковому обліку операція внесення коштів за рахунок збільшення статутного фонду відобразиться таким чином (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Бухгалтерський і податковий облік збільшення статутного фонду ТзОВ

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Прийнято рішення про збільшення статутного фонду і внесено відповідні зміни до засновницьких документів (сума умовна)
46
40
100000,00
2.
Внесено внесок до статутного фонду від засновника (учасника) коштами на банківський рахунок
311
46
100000,00

Введення грошей у вигляді наданої позики — простіший і швидший щодо документального оформлення спосіб для засновника (учасника) надати фінансову допомогу підприємству, з умовою обов'язкового повернення коштів йому в майбутньому. При цьому оформляється договір позики, що відповідає вимогам параграфу 1 глави 71 ЦКУ. Для отримання позики не будуть потрібні ні згода інших засновників (учасників), ні державна реєстрація цієї операції. Сприятливим є зазначений спосіб і щодо оподаткування, адже сума такої позики, отриманої від засновника (учасника), не потрапляє до оподатковуваного доходу ТзОВ, відповідно до пп. 135.5.5 ПКУ, протягом 365 календарних днів користування. Якщо строк повернення грошей буде більшим за 365 календарних днів, сума позики, що залишилася непогашеною на кінець податкового періоду, в якому ці 365 днів закінчилися, потрапить до податкового доходу ТзОВ. Проте в разі повернення такої позики (зрозуміло, до закінчення строків позовної давності, оскільки в цьому разі за пп. 14.1.257 ПКУ сума позики перетвориться на безповоротну фінансову допомогу) ТзОВ матиме право на податкові витрати згідно з другим абзацом пп. 135.5.5 ПКУ. Деякі підприємства, щоб уникнути сплати податку на прибуток з суми позики від засновника, йдуть на невелику хитрість, яка не суперечить чинному законодавству. Через 365 днів з дня отримання позики вони оформляють повернення грошей за позикою, але одразу ж оформляють іншу, від того самого або від іншого засновника, але за новим договором. Таким чином можна уникати оподаткування сум отриманої фінансової допомоги протягом тривалого періоду, не порушуючи при цьому закон. Проте для здійснення цієї операції підприємству необхідно на дату повернення позики справді мати кошти на рахунку або в касі (залежно від того, як за договором передбачено повертати позику).

Крім того, відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ, операції з надання і повернення такої позики не є об'єктом обкладення ПДВ.

Також слід зауважити, що відповідно до пп. 165.1.31 ПКУ, сума позики, яку буде повернено засновникові (учасникові), не буде включена до його оподатковуваного доходу як фізособи. У бухгалтерському і податковому обліку ця операція відобразиться таким чином (див. таблицю 2).

Таблиця 2

Бухгалтерський і податковий облік надання ТзОВ позики від засновника (учасника)-фізособи

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума,
грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Підписано договір про надання позики у розмірі 100000,00 грн на строк до одного року
2.
Суму позики від засновника (учасника) внесено коштами на банківський рахунок
311
685
100000,00
3.
Через рік сума позики повертається засновникові (учасникові) на його банківський рахунок
685
311
100000,00

Якщо фізособа хоче ввести гроші, не сподіваючись на повернення їх підприємством, то досить просто внести гроші на банківський рахунок підприємства із зазначенням призначення платежу «безповоротна фінансова допомога». В цьому разі зазначена сума потрапить до податкового доходу ТзОВ згідно з пп. 135.5.4 ПКУ.

У бухгалтерському і податковому обліку ця операція відобразиться таким чином (див. таблицю 3).

Таблиця 3

Бухгалтерський і податковий облік надання ТзОВ безповоротної фінансової допомоги від засновника (учасника)-фізособи

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Суму безповоротної фінансової допомоги від засновника (учасника) внесено коштами на банківський рахунок
311
685
100000,00
2.
Одночасно визнано дохід у вигляді безповоротної фінансової допомоги
685
719, 746
100000,00
100000

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру