• Посилання скопійовано

Працівник має право працювати на підприємстві за трудовим і цивільно-правовим договором одночасно

Працівник підприємства працює у штаті за ставкою і того самого місяця виконує роботи за договором цивільно-правового характеру (далі — договір підряду) для цього підприємства. Чи можна працювати паралельно на основному місці роботи і за договором підряду? I чи впливатиме ЄСВ, сплачений у зв'язку з винагородою за договором підряду, на розрахунок пенсії?

Згідно з п. 1 ст. 41 Закону №10581 у складі заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії, зокрема, враховуються всі суми виплат (доходу), отриманих застрахованою особою після набрання чинності Законом №1058, з яких фактично були нараховані (розраховані) та сплачені внески з державного пенсійного страхування. Таким чином, сума винагороди за договором цивільно-правового характеру впливатиме на розмір майбутньої пенсії.

Проте слід враховувати обмеження, встановлене тією самою нормою Закону №1058, — такі виплати потрапляють до складу зарплати (доходу), виходячи з яких розраховується пенсія, у межах установленої законодавством максимальної величини заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, а після набрання чинності Законом про ЄСВ2 — у межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ, визначеної відповідно до законодавства. При цьому чинним законодавством не передбачено права підприємця зменшувати ЄСВ на суму, сплачену за місцем роботи у зв'язку з нарахуванням заробітної плати. Таким чином, сплата внесків до ПФУ відбувається зі всіх джерел доходу автономно, без порівняння з максимальною величиною бази нарахування ЄСВ, а до розрахунку пенсії потрапить тільки сума доходу в межах цієї максимальної величини.

Також слід враховувати, що, наприклад, розмір пенсії за віком має максимальний показник, затверджений законодавчо. Так, відповідно до п. 3 ст. 27 Закону №1058, максимальний розмір пенсії (з урахуванням усіляких надбавок, підвищень, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, за винятком доплат до надбавок окремих категорій осіб, що мають особливі заслуги перед Вітчизною) не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. У I кварталі 2012 р. ця сума становить 8220,00 грн щомісяця. Таким чином, навіть за умови сплати внесків у межах максимальної величини (у I кварталі 2012 р. це буде 18241,00 грн), отримувати пенсії у такому розмірі на практиці зможе дуже небагато, принаймні відповідно до чинного законодавства.

Щодо обмежень одночасної роботи працівника на одному підприємстві і за трудовим, і за цивільно-правовим договором, то заборони у чинному законодавстві на це немає. Але при цьому, зрозуміло, потрібно, щоб роботи/послуги, які працівник виконує/надає за договором цивільно-правового характеру, не входили до кола його трудових обов'язків. Звертаємо вашу увагу також на те, що роботи за договорами цивільно-правового характеру, які виконуються систематично, можуть призвести:

1) до визнання такого договору трудовим договором (наприклад, у ситуації, якщо фізособа виконує одні і ті самі роботи безперервно або за договорами цивільно-правового характеру, які укладаються один за одним). У цьому випадку наслідки можуть бути різними, починаючи з перерахунку ЄСВ та ПДФО, лікарняних та відпусткових і закінчуючи коригуванням звітності;

2) до необхідності з боку такого працівника реєструватися самозайнятою особою (на думку різних контролюючих органів, виконання робіт від трьох до чотирьох разів на рік — це вже систематичне виконання робіт) з виконанням всіх обов'язків, передбачених чинним законодавством.

1 Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про обов'язкове державне пенсійне страхування».

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру