• Посилання скопійовано

При зміні назви підприємства треба укласти додаток до основного договору

Була фірма «А», котра винна нам гроші, з 1 грудня вона почала називатися фірмою «Б» (змінила назву), і тепер борг погашається від імені фірми «Б». Якими проведеннями правильно відображати борг?

Назва є обов'язковим унікальним атрибутом підприємства, що відрізняє його від решти організацій на ринку. Назва підприємства під час реєстрації включається до Єдиного державного реєстру підприємств, організацій й установ, саме тому не допускається реєстрація двох підприємств з однією назвою. Слід пам'ятати, що при зміні назви треба внести зміни у всі установчі документи підприємства.

Перереєстрація платника ПДВ проводиться у порядку, передбаченому розділом IV Положення №13941 для процедури перереєстрації платника ПДВ, та Свідоцтво підлягає заміні у разі зміни, зокрема, найменування платника податку (п. 4.2 розділу IV Положення №1394). Для цього платник податків подає до ДПI реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація». До такої заяви слід додати свідоцтво платника ПДВ та всі засвідчені його копії. Податковий орган видає платникові податку нове свідоцтво (за новим номером), при цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою видачі нового та датою анулювання старого свідоцтва є дата внесення відповідних змін до реєстру.

1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1394. Чинне з 16.12.2011 р.

Після перереєстрації зміни назви у підприємства залишаються незміненими код ЄДРПОУ та індивідуальний податковий номер.

На нашу думку, при зміні назви контрагента варто укласти додаток до договору, в якому обумовити, що фірма »А» змінила назву на фірму «Б». Не зайвим буде долучити до такого додатка копії виписки з ЄДРПОУ та свідоцтва платника ПДВ.

Приклад Фірма «А» заборгувала фірмі «О» гроші у сумі 15000,00 грн. З 1 грудня фірма «А» почала називатися фірмою «Б» (змінила назву). Борг погашається від імені фірми «Б», яка перерахувала фірмі «О» 9 грудня 15000,00 грн. Покажемо ці операції у проведеннях (див. таблицю).

Таблиця

Відображення господарських операцій у фірми «О» при зміні назви контрагента

№ з/п
Господарські операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Відвантажено товар фірмі «А»
361
702
15000,00
12500,00
10000*
2.
Відображено ПЗ з ПДВ
702
641
2500,00
3.
Отримано оплату від фірми «Б» (бухгалтерська довідка)
311
361
15000,00
* Собівартість товарів. Сума умовна.

Марина КРИВЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру