• Посилання скопійовано

У разі переходу працівника на іншу посаду середній заробіток обчислюватиметься у звичайному порядку

Ми — бюджетна організація. У нас обов'язково повинен застосовуватися підвищувальний коефіцієнт для відпусткових. Одного з бухгалтерів у липні 2011 призначають на посаду заступника головного бухгалтера, і відповідно різко зростає оклад. Як правильно застосувати підвищувальний коефіцієнт для його відпусткових?

Відповідно до ст. 74 КзПП, громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також які працюють за трудовим договором у фізособи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки зі збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати.

Основним нормативно-правовим актом, що визначає порядок обчислення середнього заробітку працівників у разі збереження за ними заробітної плати, у т. ч. на період відпусток, є Порядок №1001, який відповідно до ст. 27 Закону України «Про оплату праці» затверджено Кабміном.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Зазначений Порядок справді передбачає випадки підвищення виплат, що здійснюються виходячи зі середньої заробітної плати, у разі підвищення заробітної плати працівників (п. 10). До випадків, за яких передбачено підвищення виплат, належать випадки підвищення тарифних ставок та посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими у колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Для випадків зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам органів держвлади та органів місцевого самоврядування пунктом 2 Порядку №100 передбачено особливості розрахунку періоду, за який обчислюється середня зарплата.

Підвищення заробітної плати у разі переходу працівника на іншу посаду не передбачено ані зазначеним Порядком №100, ані іншими актами чинного законодавства. У такому разі середній заробіток працівника обчислюватиметься у звичайному порядку.

Приклад Працівниця прийнята на роботу з 11.04.2011 р. З 01.07 переведена на вищу посаду. Сума нарахованої зарплати становить за квітень 2240 грн, за травень 3200 грн, за червень 3200 грн, за липень 4800 грн, за серпень 4800 грн, за вересень 4800 грн (разом 23040 грн). При наданні їй відпустки у жовтні 2011 р. сума середньоденного заробітку обчислюється виходячи з фактичної заробітної плати за весь період роботи: 23040 : (173 календарних днів — 6 неробочих днів) = 137,96 грн.

Саме виходячи з цієї величини оплачується відпустка працівниці.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру