• Посилання скопійовано

Законодавство встановлює строк повернення коштів, одержаних готівкою у відрядженні за кордоном із використанням платіжних карток

Працівник повернувся із закордонного відрядження до Великобританії, куди їздив з гривневою корпоративною карткою. До бухгалтерії він надав чеки з банкомата на зняття готівки (добові) з цієї корпоративної картки. У якій валюті він має повернути перевитрату, що виникла: у фунтах (адже зняв у банкоматі у фунтах) чи у гривнях (бо ж картка гривнева)? Якщо у гривнях, то за яким курсом? Гроші слід внести до каси чи на корпоративний рахунок?

Відповідь на схоже запитання було надано у листі НБУ від 24.10.2008 р. №25-313/2313-14525.

Національний банк, обґрунтовуючи свою позицію, згідно з якою у цьому випадку кошти слід повертати у валюті, вказував на чинну на той момент норму Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою Правління НБУ від 19.04.2005 р. №137, згідно з п. 3.12 якого, кошти, списані з картрахунка юридичної особи або фізичної особи — підприємця за операції, здійснені з використанням корпоративних платіжних карток, вважалися виданими під звіт держателю платіжної картки. Після втрати 19.07.2010 р. чинності названим Положенням1, відповідної норми, що прирівнювала б зняті з корпоративної картки кошти до виданих під звіт, у законодавстві немає.

А передбачена Iнструкцією №592 норма, що передбачає повернення авансу в тій самій грошовій одиниці, в якій видано аванс на відрядження, — на сьогодні стосується лише бюджетників.

Слід, проте, звернути увагу на норми п. 170.9 ПКУ, що визначають порядок оподаткування сум надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутих у встановлений строк. Останній абзац підпункту 170.9.2 названого пункту встановлює правило, згідно з яким за наявності надміру витрачених коштів їх сума повертається платником податку до каси або зараховується на банківський рахунок особи, яка їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

I згідно з пп. «а» пп. 170.9.3, у разі якщо під час службових відряджень відряджена особа — платник податку отримала готівку із застосуванням платіжних карток, вона подає звіт про використання виданих на відрядження коштів та повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження.

Отже, на сьогодні законодавство встановлює строк повернення коштів, одержаних готівкою у відрядженні за кордоном із використанням платіжних карток (якщо немає підтвердних документів щодо їх використання), але не встановлює валюту, в якій має здійснюватися таке повернення.

На нашу думку, за аналогією повертати відповідні суми все-таки слід у валюті, в якій вони були отримані у касу.

1 Відповідно до постанови Правління НБУ від 30.04.2010 р. №223.

2 Iнструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. №59.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру