• Посилання скопійовано

Порядок капіталізації фінансових витрат, пов'язаних зі створенням кваліфікаційного активу

На підприємстві є кваліфікаційний актив та є кредити на поповнення оборотних коштів. Чи потрібно капіталізувати відсотки? Адже витрати на створення активу дуже істотні і по суті є відволіканням оборотних коштів, на поповнення яких бралися кредити.

Згідно з п. 138.1, пп. 138.10.5, п. 141.1 ПКУ, при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток підприємств ураховуються фінансові витрати (у складі інших витрат), до яких належать витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати підприємства у межах норм, установлених ПКУ, пов'язані із запозиченнями (крім фінансових витрат, які включені до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку).

А згідно з п. 146.5 ПКУ, фінансові витрати, включення яких до собівартості кваліфікаційних активів передбачено положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, включаються до первісної вартості об'єкта основних засобів.

Кваліфікаційним активом, згідно з П(С)БО 311, є актив, який обов'язково потребує істотного часу (поняття не визначено) для його створення. До нього можна віднести будівництво для власних потреб, складне обладнання, інші об'єкти, що потребують тривалого часу для введення в експлуатацію.

Порядок капіталізації фінансових витрат, пов'язаних зі створенням кваліфікаційного активу, визначено у пунктах 6 — 14 П(С)БО 31. Так, пункт 6 встановлює порядок капіталізації фінвитрат у разі безпосереднього позичання коштів з метою створення кваліфікаційного активу, а п. 7 — капіталізацію фінвитрат, у разі коли запозичення безпосередньо не пов'язані зі створенням кваліфікаційного активу. При цьому слід зважати на те, що, згідно з п. 5 названого П(С)БО, капіталізація фінвитрат застосовується лише до суми тих витрат, яких можна було б уникнути, якби не здійснювалися витрати на створення кваліфікаційного активу.

Таким чином, якщо підприємство отримувало нецільову позику або позику, не пов'язану безпосередньо зі створенням кваліфікаційного активу, але якої не уникнуло б, якби не створювало такий актив, воно мусить враховувати певну частину фінансових витрат за такою позикою у собівартості названого активу. Відповідний алгоритм наведено у п. 7 П(С)БО 31 та прикладі 2 до зазначеного П(С)БО, а також у розділі III Методрекомендацій №13002.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 31 «Фінансові витрати», затверджене наказом Мінфіну від 28.04.2006 р. №415.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку фінансових витрат, затверджені наказом Мінфіну від 01.11.2010 р. №1300.

Розглянемо приклад.

Приклад Підприємство у III кв. 2011 р. щомісяця спрямовувало 350000 грн (по 50 тис. у липні і серпні, 250 тис. у вересні) на будівництво кваліфікаційного активу. Сума кредиту на поповнення обігових коштів, одержаного у II кв. 2011 р., становить 500000 грн, а в III кв. 2011 р. за ним сплачено відсотків у сумі 15000 грн. Iнших запозичень немає, кредит безпосередньо на будівництво не отримано.

При визначенні середньозважених витрат на будівництво кваліфікаційного активу відповідні витрати враховуються залежно від місяця у кварталі, коли підприємство, що мало запозичення, зазнало цих витрат. Так, витрати, зазнані у першому місяці кварталу, враховуються повністю, у другому - у розмірі 2/3, у третьому — у розмірі 1/3.

Норма капіталізації фінансових витрат становитиме:

15000 грн : 500000 грн = 0,03.

Середньозважені витрати на будівництво кваліфікаційного активу за III квартал становитимуть:

50000 + 50000 х 2/3 + 250000 х 1/3 = 166667 грн.

Сума фінансових витрат, що підлягає капіталізації у звітному кварталі у собівартості кваліфікаційного активу, що будується, становить: 166667 грн х 0,03 = 5000,01 грн.

Відповідна сума повинна включатися до собівартості кваліфікаційного активу як у бухгалтерському (проведення Д-т 15 К-т 95), так і в податковому обліку.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру