• Посилання скопійовано

Якщо орган ДПС не надає платникові податків повідомлення про відмову у прийманні податкової декларації — вона вважається поданою

У жовтні поточного року самоперевірка виявила факт подання податкової декларації без передбаченого формою додатка. Iнспектор не телефонував, листів з приводу невизнання звітності не було. Чи це означає, що строк для невизнання звітності минув і її вважають невизнаною? Чи може застосовуватися штраф за її неподання?

Згідно з пп. 49.9.2 ПКУ у разі, якщо орган ДПС із дотриманням вимог п. 49.11 не надає платникові податків повідомлення про відмову у прийманні податкової декларації або у випадках, визначених цим пунктом, не надсилає його платникові податків у встановлений ст. 49 ПКУ строк (3 р. д. при особистому поданні та 5 р. д. — при надходженні каналами електронного зв'язку або поштою), то за умови дотримання вимог, встановлених статтями 48 і 49 ПКУ, податкова декларація, надана платником, вважається прийнятою.

Статті 48 і 49 ПКУ не містять вимог щодо такого обов'язкового реквізиту податкової декларації, як наявність передбачених формою додатків. З огляду на це, після закінчення зазначених строків податкова декларація вважається поданою, і податковий орган не має права не визнати її та застосувати штраф за її неподання.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру