• Посилання скопійовано

Штрафи/пеня/неустойки не є компенсацією вартості товарів/послуг і не обкладаються ПДВ

Чи включаються до бази обкладення ПДВ кошти, отримані як сума пені за затримку оплати?

Згідно з пп. 14.1.162 ПКУ, пеня — сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені терміни.

Відповідно до ст. 549 ГКУ неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредитору у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пеня нараховується тільки за невиконання грошового зобов'язання, тоді як штраф може застосовуватися також і у разі порушення зобов'язання з надання послуг, виконання робіт, постачання товарів. Зазначимо, що відшкодування збитків є окремим правовим наслідком порушення зобов'язання.

Пункт 188.1 ПКУ свідчить, що база обкладення ПДВ операцій з постачання товарів/послуг встановлюється виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижчої за звичайні ціни, визначені відповідно до ст. 39 ПКУ з урахуванням загальнодержавних податків і зборів. До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, які передаються платникові податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Штрафи/пеня/неустойки не є компенсацією вартості товарів/послуг. Це санкції, які покупець перераховує внаслідок невиконання своїх зобов'язань перед постачальником. Тому такі кошти не є базою обкладення ПДВ. Але ДПАУ висловлює протилежну позицію, зокрема у листі ДПСУ від 19.11.2011 р. №6727/7/15-3417-26.

Марина КРИВЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру