• Посилання скопійовано

Строків давності щодо включення до податкової звітності від'ємного значення ПДВ законодавством не передбачено

При заповненні податкової декларації з ПДВ за березень 2011 р. підприємство в рядку 24 відобразило залишок від'ємного значення, який утворився ще в лютому 2008 р. Податкова інспекція актом зняла це від'ємне значення, зазначивши, що ми порушили п. 102.5 ПКУ. Чи може залишок від'ємного значення з ПДВ, який залишився невідшкодованим після закінчення 1095 днів, гасити поточні зобов'язання з ПДВ?

З'ясуємо, на яке порушення звертають увагу податківці. Пункт 102.5 ПКУ свідчить: «Заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань або про їх відшкодування у випадках, передбачених цим Кодексом, можуть бути подані не пізніше 1095 дня, що настає за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування». Ця норма зазначає строк давності для ситуацій, коли підприємство перерахувало на рахунок бюджету коштів більше, ніж було відображено у декларації, помилково подвоїло платежі до бюджету з одного і того самого податку або з іншої причини має реальну переплату коштів до бюджету і хоче повернути їх на свій розрахунковий рахунок.

Звертаємо увагу: аналогічну норму було прописано і в пп. 15.3.1 Закону №21811. Тоді у своєму узагальнюючому роз'ясненні №1972 головний податковий орган пояснював цю норму так: «...термін «надміру сплачені» (або «переплата») слід розуміти як суми податків, зборів (обов'язкових платежів), які на певну дату зараховані до бюджету понад узгоджені суми податкових зобов'язань (у тому числі штрафних санкцій), граничний термін сплати яких настав на таку дату». На сьогодні затверджених механізмів та порядку практичної реалізації п. 102.5 ПКУ немає.

1 Закон України від 21.12.2000 р. №2181-IV «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами».

2 Узагальнююче податкове роз'яснення положень пункту 15.3 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» в частині визначення терміна «надміру сплачені податки, збори (обов'язкові платежі)» та граничних строків їх повернення, затверджене наказом ДПАУ від 25.04.2003 р. №197.

Отже, ключовими факторами у такій ситуації є наявність переплати та намір повернути її на розрахунковий рахунок.

Приклад Підприємство має переплату з податку на прибуток, яка виникла внаслідок надміру сплаченого платежу, здійсненого 15.10.2008 р. На 14.10.2011 р. закінчується термін у 1095 днів на повернення переплат з бюджету. Тобто з цієї дати підприємство вже не може подавати заяви на повернення надміру сплачених коштів.

Iз запитання випливає, що йдеться про від'ємне значення з ПДВ та строки, коли його можна включити до декларації з ПДВ та зарахувати в рахунок майбутніх платежів. Норма п. 102.5 ПКУ тут не застосовується, адже регламентує зовсім іншу ситуацію.

Конкретних строків давності щодо включення до податкової звітності від'ємного значення ПДВ чинним податковим законодавством не передбачено. Тож підприємство нічим не повинно було обмежувати своє рішення щодо включення від'ємного значення з ПДВ до декларації за березень 2011 р.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру