• Посилання скопійовано

Витрати визначаються згідно з первинними документами

Безкоштовно отримали товар і нарахували дохід за звичайною ціною. Потім цей товар продали. Чи можна відобразити витрати у розмірі раніше нарахованого доходу?

Згідно з пп. 14.1.13 ПКУ, безкоштовно отриманий товар — це товар, щодо якого не передбачено грошову або іншу компенсацію. На підставі пп. 135.5.4 ПКУ у одержувача безоплатно отриманого товару визнається дохід, не нижчий за звичайну ціну. Рівень звичайних цін визначається з урахуванням п. 1.20 Закону про прибуток, який діє до 01.01.2013 р., згідно з п. 2 розділу ХIХ ПКУ. Відповідно до пп. 135.5.4 ПКУ, вартість отриманого у звітному періоді товару підприємство відносить до іншого доходу. Згідно з п. 137.10 ПКУ, безкоштовно отримані товари вважаються доходами на дату фактичного їх отримання. Під час заповнення декларації на прибуток цю операцію буде відображено у рядку 03 декларації і додатку IД у рядку 03.9 «Вартість товарів (робіт, послуг), безоплатно отриманих у звітному періоді».

Що відбувається під час продажу цього товару? Відповідно до пп. 135.4.1 НКУ, дохід від реалізації безоплатно отриманих товарів є доходом операційної діяльності, який визнається у розмірі договірної вартості (з урахуванням п. 153.2 НКУ, якщо товари реалізуються пов'язаним особам, або — відповідно до пп. 153.2.3 ПКУ — особам, які не є платниками податку на прибуток або сплачують податок за іншими ставками). Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ПКУ). Оскільки товар отримано безкоштовно, то згідно з п. 138.2 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визначаються згідно з первинними документами, що підтверджують понесені витрати платника податків. У нашому випадку — це договір дарування. Також може бути акт передачі безкоштовного товару, тобто собівартість реалізованого товару дорівнює нулю. Відповідно витрат у платника щодо безоплатно отриманого товару немає.

Як варіант рекомендуємо передавати/отримувати товар не безкоштовно, а за ціною 1 грн. Таким чином, одержувач такого товару може уникнути визнання доходу за звичайною ціною на підставі норм пп. 135.5.4 ПКУ.

Звертаємо увагу: якщо товар за 1,00 грн передається пов'язаній особі (пп. 153.2.1 ПКУ) чи неплатникові податку на прибуток або особі, яка сплачує податок на прибуток за іншими ставками (пп. 153.2.3 ПКУ) і договірна вартість більш ніж на 20% відрізняється від звичайної ціни на такі товари, доходи/витрати від реалізації товару на дату переходу права власності у сторін буде визнано на рівні, не меншому за звичайні ціни на такі товари. У цьому випадку сторонам операції важливо обґрунтувати рівень звичайних цін у розмірі 1,00 грн.

Марина КРИВЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру