• Посилання скопійовано

Скласти акт наданих послуг — в інтересах сторін

Чи можна послугу з надання хостингу для сайта платника — юрособи на єдиному податку закрити для клієнта (ТОВ) рахунком-фактурою, без акта наданих послуг і договору, якщо плата є разовою — 800 грн? Проблема у тому, що акт неможливо виписати. Адже хостинг надається на рік, тож виходить, що роботу буде виконано лише через рік. Як надавати акти: помісячно чи за рік?

Юридичні особи — платники єдиного податку нині, відповідно до Указу №7271, оподатковують свій дохід за касовим методом, тобто залежно від обсягів фактичних надходжень від реалізації на рахунок або до каси підприємства. Тож, з погляду оподаткування, для такої юрособи не має значення момент відображення у бухобліку результатів виконаних робіт або наданих послуг.

Однак якщо клієнт такого платника єдиного податку є юридичною особою — платником податку на прибуток, для неї правильне документальне оформлення таких операцій може мати істотне значення. Адже згідно з пп. 139.1.3 ПКУ сплачені аванси не визнаються витратами.

Звісно, якщо кошти сплачуються за цілий рік і послуги надаватимуться або роботи виконуватимуться протягом року, то до моменту їх повного надання (або завершення та оформлення первинними документами певних етапів) суми, сплачені наперед, вважаються авансами. Якщо послуги не будуть надані з тих чи інших причин, замовник може вимагати розірвання договору і повернення коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік2, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти їх здійснення, що мають бути складені під час здійснення таких операцій, а якщо це неможливо — безпосередньо після їх закінчення.

1 Указ Президента від 03.07.98 р. №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва».

2 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Тому після закінчення надання послуг (виконання робіт) — у нашому випадку наприкінці року — необхідно скласти відповідний акт, який має бути підписаний сторонами.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру