• Посилання скопійовано

Суть справи

Закон про спрощену систему підписано Президентом
Президент підписав Закон про спрощену систему оподаткування. Закон у більшості своїх норм починає діяти з 01.01.2012 р., ми почали знайомити читачів з цим Законом ще у «ДК» №44/2011. Проте законопроект №8521, який ми тоді аналізували, дещо підправили. Змін небагато. У матеріалі даємо можливість читачам у табличній формі зрозуміти головну суть нових правил оподаткування СГД, що застосовуватимуть спрощену систему оподаткування. В наступному номері читайте продовження, зокрема на прикладах та докладніших роз'ясненнях фахівців редакції.

Нова форма декларації з прибутку
Усі пам'ятаємо, що Закон №3609 вніс багато змін до ПКУ, зокрема і зміни, які стосуються обкладення податком на прибуток. Нову форму податкової декларації з податку на прибуток (далі — декларація з прибутку) затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213.
Затверджено тільки форму декларації, жодного порядку щодо її заповнення знову немає. Тож розгляньмо, чим відрізняються форми, а також висловимо наші міркування та бачення щодо заповнення нової декларації з прибутку.

Відшкодування ПДВ — «на автоматі»
До набрання чинності Порядком №1178 (див. у «ДК» №48/2011) податківці для здійснення автоматичного повернення сум бюджетного відшкодування платникам керувалися попереднім порядком, затвердженим наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №42 (з 07.11.2011 р. втратив чинність).
Затвердження нового Порядку №1178 було викликане змінами критеріїв (відповідно до Закону №3609), яким повинні відповідати платники ПДВ для автоматичного отримання бюджетного відшкодування ПДВ.
Кардинальних змін у Порядку №1178 немає, проте далі розглянемо його положення докладніше.

Соціальна відпустка — хто має на неї право?
Майбутнє держави — це діти, які так потребують материнської уваги. Про те, хто має право на відпустку по догляду за дитиною та додатковою відпусткою якої тривалості можуть скористатися батьки, — читайте у коментованих листах, а також у нашому матеріалі далі.

Для бухгалтера про трудові відносини
Розглянемо з погляду правової грамотності три ситуації, пов'язані з трудовими відносинами: прийняттям на роботу, звільненням з роботи, а також оплатою праці.

Шість практичних моментів податку на прибуток
Хоча податок на прибуток за правилами Податкового кодексу справляється вже з квітня цього року, запитання щодо деяких ситуацій у бухгалтерів виникають досі і виникатимуть і надалі. Розглянемо шість ситуацій, що стосуються обліку податку на прибуток підприємств за нормами Податкового кодексу.

Комітет ВРУ — на боці «збиткових» СПД!
Щодо питання, котре хвилює платників податку на прибуток і щодо котрого податкові органи зайняли дуже фіскальну позицію, вирішив висловитися Комітет ВРУ з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Йдеться про збитки, а точніше, «про застосування положень Податкового кодексу України в частині врахування у 2011 р. від'ємного значення об'єкта оподаткування, яке склалося за розрахунками об'єкта оподаткування за підсумками попереднього звітного року». Прокоментуємо думку Комітету.

Туристичний ПДВ — погляд ВРУ
Питання обкладення ПДВ туристичних послуг завжди було каменем спотикань між бізнесом та податківцями. Не додав прозорості в цьому питанні і ПКУ. Комітет ВРУ у коментованому листі від 14.10.2011 р. №04-39/10-1038 (див. у «ДК» №48/2011) висловлює власну точку зору на оподаткування туристичних послуг.

До змісту номеру