• Посилання скопійовано

Послуги інтернету — на витрати

Отримали сертифікат про реєстрацію доменного імені на два роки. Вартість реєстрації не перевищує 1000 грн і сплачена авансом. Також зробили передоплату за хостинг терміном до року в сумі до 1000 грн. За хостинг подають акти щомісяця. Як обліковувати такі витрати? I чи витрати це в бухгалтерському та податковому обліку?

Використання веб-сайта неможливе без реєстрації на нього доменного імені та безпосереднього розміщення веб-сайта в Iнтернеті. Нагадаємо, що відповідно до абз. 15 ст. 1 Закону від 15.12.93 р. №3689-XII «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», доменне ім'я — це «... ім'я, що використовується для адресації комп'ютерів і ресурсів в Iнтернеті». Тобто доменне ім'я може бути зареєстроване як знак, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб. Право власності на знак засвідчується свідоцтвом. Про використання знака свідчить, зокрема, його застосування і в мережі Iнтернет. Тобто просто так будь-хто будь-чиїм доменним іменем скористуватися не може.

Тому, на думку автора, можливі два варіанти обліку.

Перший: доменне ім'я — це ваше ім'я, і ви маєте свідоцтво на його використання. Тоді витрати на реєстрацію доменного імені мають підлягати амортизації у складі нематеріальних активів як окремого об'єкта.

Другий варіант: хтось, а точніше, відповідний правовласник надав право користування своїм доменним іменем вашому підприємству. У цьому випадку знову ж таки, на думку автора, у користувача будуть просто витрати. Немає жодних підстав відображати оплату (передоплату) за користування доменним іменем як об'єкт нематеріального активу. Причому не має значення, на який час надано право користування: рік, два, більше чи менше. Ці витрати можна обліковувати так само, як витрати на послуги Iнтернету. З умов запитання доходимо висновку, що доменне ім'я надано у користування правовласником на підставі виданого сертифікату про реєстрацію. Тим паче, що право власності засвідчується свідоцтвом, яке видається на 10 років (ч. 3 ст. 5 Закону №3689), а не сертифікатом на два роки. Тому плата за користування доменним іменем мала би відображатися на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», де обліковуються витрати, здійснені у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах. Недолік такого обліку — немає аналітики щодо контрагента. Тому як варіант обліку рекомендовано тримати сплачену суму авансу просто на субрахунках 371 «Розрахунки за виданими авансами» або 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» і щомісяця рівномірно списувати на витрати у бухобліку й аналогічно відображати витрати в податковому обліку.

Щодо витрат на хостинг слід врахувати таке. Якщо веб-сайт розміщується в Iнтернеті на обладнанні провайдера або іншої відповідної організації, то ми маємо справу з орендою дискового простору — так званим хостингом1. Такі витрати обліковуватимуться як будь-які витрати за орендними (лізинговими) операціями.

1 Хостинг — це послуга, що включає роботи, необхідні для забезпечення постійного доступу до інтернет-сайта: реєстрацію і підтримку адреси, виділення дискового простору, забезпечення того чи іншого виду доступу (наприклад, по протоколу FTP), роботи з адміністрування системи, резервного копіювання та інші.

I витрати на домен (користування), й оплата хостингу — це інші операційні витрати. Адже відповідно до ч. «в» пп. 138.10.4 ПКУ до таких витрат включаються, зокрема, «витрати на інформаційне забезпечення господарської діяльності платника податку, в тому числі з питань законодавства, на придбання літератури, оплату Iнтернет-послуг...». Для відображення цих витрат передбачено окремий рядок у декларації з прибутку 06.5 IВ з розшифруванням в рядку 06.5.40 додатка IВ.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру