• Посилання скопійовано

Нове в оподаткуванні доходів фізосіб

Не оминули зміни, внесені Законом №36091, й розділу IV ПКУ «Податок на доходи фізичних осіб». Добра новина — ставки обкладення ПДФО не змінилися, прописано незастосування штрафних санкцій за порушення у декларації з ПДФО.
Погана новина — якщо виплачуються доходи за минулі роки, застосовується ставка податку, що діяла раніше.

Зміни щодо оподаткування доходу

Законодавець продовжив термін звернення за податковою знижкою. Відтепер скористатися податковою знижкою можна буде до кінця року, наступного за звітним. Це передбачено змінами, внесеними до пп. 166.4.3 ПКУ, що є навіть дуже позитивним для платників. Нагадаємо, раніше декларацію слід було подати не пізніше 1 травня року, наступного за звітним, що передбачалося пп. 49.18.4 ПКУ, а також було зазначено у листі ДПАУ від 30.12.2010 р. №14546/6/17-0716.

1 З документом можна ознайомитися в «ДК» №33/2011.

Далі увага! Пункт 164.6 ПКУ доповнено абзацом такого змісту:

«При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Тобто базою для оподаткування буде дохід, отриманий за договорами цивільно-правового характеру, зменшений на суму ЄСВ у розмірі 2,6%. Цю норму будемо застосовувати з дня, наступного після опублікування змін до ПКУ, тобто з 6 серпня 2011 року.

Далі йде ще одне позитивне нововведення до п. 167.1 ПКУ: «Платники податку, які подають податкові декларації за податковий (звітний) рік згідно з підпунктом «є» пункту 176.1 статті 176, статтями 177 і 178 цього розділу, застосовують ставку податку 17 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Розмір середньомісячного річного оподатковуваного доходу розраховується як сума загальних місячних оподатковуваних доходів, зазначених в абзаці першому цього пункту, поділена на кількість календарних місяців, протягом яких платником податку було одержано такі доходи у податковому (звітному) році, за який здійснюється декларування».

Залишається чекати роз'яснення від ДПАУ з приводу алгоритму розрахунку.

Пункт 168.1 ПКУ доповнено підпунктом 5, який прописує: «Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платникові податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду». Відтепер у ПКУ зазначено, що у разі невиплати зарплати ПДФО слід сплатити до 30 числа, наступного за звітним місяцем. Тобто чітко сказано, що робити у разі невиплати зарплати, тимчасом як пп. 168.1.2 обумовлює лише те, що податок сплачується під час виплати доходу.

Зміни поставили крапку над «і» в епопеї з декларацією з ПДФО: у п. 3 розділу II Закону №3609 записано, що штрафні санкції (пеня, адмінштраф), як за неправильне заповнення, так і за несвоєчасне подання, не застосовуються. А всі санкції, нараховані органами ДПС і сплачені платниками, підлягають списанню.

Тепер ложка дьогтю: п. 6 підрозділу 1 розділу ХХ ПКУ у новій редакції говорить:

«Оподаткування доходів платника податку, нарахованих за наслідками податкових періодів до 1 січня 2011 року, здійснюється за ставками та згідно з нормами, що діяли до 1 січня 2011 року, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання)». Це означає, що виплатити засновнику дивіденди за минулий рік та оподаткувати їх за ставкою 5% не вийде — законодавець наполягає на 15%.

ПДФО при відчуженні майна

При відчуженні майна у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам — ПДФО сплачується за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв), про що доповнено п. «б» пп. 168.4.5 ПКУ.

Майно, отримане у спадщину, можна продати з нульовою ставкою оподаткування, не чекаючи трьох років після спадкування, згідно з новим абзацом, внесеним до п. 172.1 ПКУ:

«Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину». Зміна набере чинності з 01.01.2012 р.

Позитивна новина для продавців легкових автомобілів, мотоциклів, моторолерів: у п. 173.2 знято вимогу оцінювання транспорту — спокійно сплачуємо 1% від суми, зазначеної у договорі купівлі-продажу. Законодавець наполягає, що кількість продажів рухомого майна протягом року має бути записана у договорі купівлі-продажу. Тобто слід зазначити, чи вперше протягом року продається транспорт (тоді оподаткування за ставкою 1%), чи вдруге (тоді сплатимо 5% ПДФО).

Зміни щодо підприємців

Уточнено визначення витрат п. 177.4 ПКУ: «До переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать документально підтверджені витрати, що включаються до витрат операційної діяльності згідно з розділом III цього Кодексу». Раніше до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, відносили документально підтверджені витрати, що включаються до витрат виробництва (обігу) згідно з розділом III цього Кодексу.

Нагадуємо, що згідно з п. 138.1 ПКУ витрати операційної діяльності визначаються відповідно до пунктів 138.4, 138.6 — 138.9, 138.11. Отже, до таких витрат входять витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

Отже, тепер підприємець не всі витрати господарської діяльності, за рахунок яких він отримує свій дохід, може віднести до податкових витрат, а лише ті, що входять до собівартості реалізованих товарів, робіт, послуг. Iнші витрати (тобто витрати на збут, на рекламу, організацію діяльності тощо) не враховуються при визначенні оподатковуваного доходу?!

Але є і добрі новини. Змінами, внесеними до пп. 177.5.1 ПКУ, передбачено можливість зменшити суму авансового внеску ПДФО у разі зменшення доходу більш ніж на 20%. Для зменшення суми авансового платежу підприємець до настання строку сплати такого авансового платежу подає до органу ДПС заяву у довільній формі, що містить розрахунок зменшення суми авансового платежу та коротке пояснення обставин, що призвели до зменшення суми отриманого доходу.

До внесення змін пункт 177.8 ПКУ звучав так: «Під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних в межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, який отримує такий дохід, надано виписку або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу». На практиці, для того щоб не утримувати з доходу підприємця ПДФО і ЄСВ (адже відповідна норма була внесена і до Закону про ЄСВ), потрібен був лише витяг, адже тільки в ньому, і то на прохання підприємця, зазначали види діяльності, якими він займається.

Тепер оригінал витягу, який дуже важко було отримати від підприємця — одержувача доходу, замінили копіями документів, які підтверджують держреєстрацію. А до них належать: свідоцтва (отримані до 07.05.2011 р.), витяги, довідки. До Закону про ЄСВ відповідні зміни не внесено. Сподіваємося, це також невдовзі буде зроблено.

Перевірки

Позитивним є запровадження мораторію на перевірки органами державної влади та органами місцевого самоврядування фізичних осіб — підприємців, які не зареєстровані платниками ПДВ і тих, які не є віднесеними до високого ступеня ризику. Мораторій діятиме до введення в дію положень щодо спрощеної системи оподаткування.

Позапланові перевірки у цей період мають право проводити органи санітарного контролю та органи захисту прав споживачів.

Ті підприємці, які віднесені до середнього ступеня ризику, підлягають перевіркам з боку органів ПФУ. Зміни до пп. 75.1.3 ПКУ говорять про те, що підприємці — неплатники ПДВ не можуть відноситися до суб'єктів, які підлягають фактичним перевіркам.

Добрі зміни до законів про ЄСВ та про пенсійне страхування

Підприємці-«єдиноплатники», які отримують пенсійні виплати, звільнені від сплати ЄСВ за себе. Процитуємо: «Особи, зазначені у пункті 4 частини першої цієї статті (мається на увазі ст. 4 ч. 4 Закону про ЄСВ1) які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування».

Добра новина для тих, хто має минулорічні штрафи від ПФУ: ПФУ прощає деякі фінансові санкції, нараховані підприємцям. Відтепер ст. 106 Закону №10582 доповнена абзацом про те, що фінансові санкції та адміністративні стягнення за несплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, не застосовуються. Нараховані органами ПФУ суми фінансових санкцій підлягають списанню.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Закон України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру