• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни до ПКУ, на які всі чекали...
Ні для кого не є таємницею, що норми ПКУ як базового нормативного документа податкового законодавства потребують уточнень, а подекуди і повної заміни алгоритмів оподаткування. I ось, нарешті, маємо Закон від 7 липня 2011 року №3609-VI.
Документ дуже об'ємний, змін надзвичайно багато, тому зупинимося на основних. Закон чинний з 06.08.2011 р. Але є низка змін, які набувають чинності по-різному: деякі — з 1 серпня поточного року, деякі — «заднім числом», тобто з 1 квітня. Є ряд змін, які стосуються екоподатку, вони набувають чинності з 1 жовтня. Не примусять себе чекати і нові норми ПКУ, які набувають чинності з 1 січня 2012 року.

Зміни в обкладенні податком на прибуток
Зміни, внесені до ПКУ Законом України від 7 липня 2011 року №3609 (Закон №3609-VI), стосуються в тому числі обкладення податком на прибуток. Зазначені зміни набирають чинності по-різному: деякі з 1 серпня поточного року, а деякі, так би мовити, «заднім числом», тобто з 1 квітня. Але правильніше сказати, що деякі зміни застосовуються з дня набрання чинності розділом III ПКУ. Загалом зміни можна розділити на дві категорії: позитивні та радше, певно, «нейтральні». Але і перші, і другі стосуються якихось конкретних сфер. У чому вони полягають, розглянемо далі.

Зміни для платників ПДВ
Закон від 07.07.2011 р. №3609 вносить зміни, зокрема, і до розділу V ПКУ.
Змін чимало, серед яких є позитивні, а є просто технічні. У цій статті ми зазначимо основні моменти, які стосуються змін в обкладенні ПДВ. У наступних номерах нашого тижневика внесені зміни, що стосуються ПДВ, будуть проаналізовані докладніше.

Закон №3609: інші податки
Законом №3609 внесено суттєві зміни до обкладення більшістю податків та зборів. З його введенням зазнають змін не тільки ПДВ, податок на прибуток і ПДФО, а й інші податки. Далі ознайомимося з деякими з цих змін докладніше.

Нове в оподаткуванні доходів фізосіб
Не оминули зміни, внесені Законом №3609, й розділу IV ПКУ «Податок на доходи фізичних осіб». Добра новина — ставки обкладення ПДФО не змінилися, прописано незастосування штрафних санкцій за порушення у декларації з ПДФО.
Погана новина — якщо виплачуються доходи за минулі роки, застосовується ставка податку, що діяла раніше.

Два питання стосовно зарплати
Зарплатні питання, мабуть, одні з найактуальніших для бухгалтерів, адже наймані працівники є майже на кожному підприємстві. У цьому матеріалі розповімо про оплату вимушених прогулів працівників та доплат за суміщення посад.

Медичні вироби — з ПДВ і без
Кабмін приводить у відповідність до законодавства свої нормативні документи. Старий перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільнялися від ПДВ, було затверджено на виконання норми Закону про ПДВ, а як відомо, ще з 1 січня цього року згаданий закон втратив чинність.

Пільга є... Але за умови...
Підприємство є виробником продуктів дитячого харчування, включених до Постанови №859. У другому кварталі мало підстави скористатися пільгою (скориставшись, спрямувало прибуток на розширення виробництва). Що робити, якщо в третьому — підстав не буде? Чи база оподаткування за 6 місяців (II та III квартал) зменшується на розмір прибутку, звільненого від оподаткування на другий квартал?
У контексті п. 154.2 ПКУ термін «збільшення обсягів виробництва» ми розуміємо як зростання виробництва порівняно з цим самим періодом минулого року. Нескінченно нарощувати обсяги виробництва у ринкових відносинах неможливо, зменшувати роздрібні ціни при зростанні вартості сировини та енергоносіїв — також. Як користуватися пільгою, наданою ПКУ для таких підприємств, як наше, з урахуванням усіх обмежень, визначених п. 154.2 ПКУ?

До змісту номеру