• Посилання скопійовано

Щодо порядку подання звітності з акцизного податку

Лист ДПАУ від 12.03.2011 р. №4982/6/32-0715

Щодо порядку подання звітності з акцизного податку

Суттєво. Платник податку з підакцизних товарів, вироблених на митній території України, подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку.

! Платникам акцизного податку

Як визначено пунктом 228.8 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у разі виявлення нестачі марок акцизного податку в їх покупця (у зв'язку з їх розкраданням, знищенням, маркуванням алкогольних напоїв і тютюнових виробів, призначених для продажу на експорт, тощо) виробники такої продукції несуть повну майнову відповідальність у розмірі розрахункової суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету в разі реалізації підакцизних товарів, для маркування яких придбавалися марки акцизного податку. Зазначені суми нараховуються за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби. Тобто сума податку, яка повинна бути сплачена до бюджету в разі реалізації підакцизних товарів, для маркування яких придбавалися марки акцизного податку, має нараховуватися та зазначатися в податковій звітності з акцизного податку.

Відповідно до статті 223 Кодексу базовий податковий період для сплати податку відповідає календарному місяцю. Платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку.

Тобто виробник алкогольних напоїв зобов'язаний надати органу державної податкової служби за місцем реєстрації у визначені строки податкову звітність з акцизного податку з декларуванням в ній суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету в разі реалізації підакцизних товарів, для маркування яких придбавалися марки акцизного податку, за податковий період, в якому виявлено нестачу таких марок. При цьому розрахунок суми податку з обсягів алкогольних напоїв, для маркування яких придбавалися марки акцизного податку, які були отримані та втрачені платником податку, має здійснюватися за ставками, що діяли в базовому податковому періоді, за який подається податкова звітність.

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України, заступник голови О. МАТВЄЄВ

До змісту номеру