• Посилання скопійовано

Щодо порядку оподаткування ПДВ окремих операцій

Лист ДПАУ від 03.02.2011 р. №2836/7/16-1517-26

Щодо порядку оподаткування ПДВ окремих операцій

Суттєво. ПДВ, сплачений (нарахований) у складі ціни придбання товарів (послуг), що використовуються в процесі виробництва друкованих засобів масової інформації, не відноситься до складу податкового кредиту видавництва.

! Платникам ПДВ — видавцям

ДПАУ розглянула лист <...> щодо порядку оподаткування ПДВ окремих операцій і повідомляє.

Відповідно до пункту 6 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — Кодекс) тимчасово, до 1 січня 2015 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з виконання робіт та постачання послуг у видавничій діяльності, діяльності з виготовлення та розповсюдження видавництвами, видавничими організаціями, підприємствами поліграфії, розповсюджувачами книжкової продукції, виробленої в Україні, операції з виробництва та/або постачання паперу і картону, вироблених в Україні для виготовлення книжкової продукції, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників українського виробництва, а також операції з постачання книжкової продукції, виробленої в Україні, крім реклами, послуг з розміщення матеріалів рекламного та еротичного характеру і видань рекламного та еротичного характеру.

Відповідно до статті 1 Закону України від 06.03.2003 р. №601-IV «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» (далі — Закон №601-IV) книжкова продукція — це сукупність книжкових видань, випущених видавцем (видавцями) або призначених до випуску. Книжкове видання, своєю чергою, визначене Законом №601-IV як видання, особливістю матеріальної структури якого є скріплення аркушів у корінці з обкладинкою чи оправою. Книжкове видання може бути текстовим, образотворчим, нотним, картографічним.

Відповідно до статті 1 Закону України від 16.11.92 р. №2782-XII «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» під друкованими засобами масової інформації (пресою) в Україні розуміються періодичні і такі, що продовжуються, видання, які виходять під постійною назвою, з періодичністю один і більше номерів (випусків) протягом року на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Враховуючи те, що друковані засоби масової інформації не відповідають визначенню книжкової продукції, операції з друку засобів масової інформації (журналу) не звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Згідно з підпунктом 197.1.25 пункту 197.1 статті 197 Кодексу операції з постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок, крім видань еротичного характеру, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва, словників українсько-іноземної або іноземно-української мови, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України звільнені від оподаткування.

Таким чином, податок на додану вартість, сплачений (нарахований) у складі ціни придбання товарів (послуг), що використовуються в процесі виробництва друкованих засобів масової інформації, відповідно до пункту 198.4 статті 198 Кодексу не відноситься до складу податкового кредиту видавництва.

Заступник голови О. ЛЮБЧЕНКО

До змісту номеру