• Посилання скопійовано

Патенти-2011: нові правила

Наказом від 28.02.2011 р. №1091 ДПАУ затвердила нові Порядок заповнення торгового патенту органами ДПС, форми торгових патентів, заявку на придбання торгового патенту. У зв'язку із цим нагадуємо — правила провадження патентованої діяльності дещо змінилися2.
Наведемо основні моменти, які необхідно знати всім, хто займається такою діяльністю.

Хто і коли має придбати патент

Обов'язок придбання торгових патентів стосується суб'єктів (та їхніх відокремлених підрозділів), які провадять такі види діяльності (267.1.1 ПКУ):

а) торговельну діяльність;

б) діяльність з надання платних побутових послуг (за переліком, визначеним постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1258; див. на сайті www.dtkt.com.ua в розділі «Довідники»);

в) торгівлю валютними цінностями;

г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

1 З документом можна ознайомитися в «ДК» №15/2011.

2 Стосовно дії старих патентів ми писали в «ДК» №4/2011.

Зверніть увагу! Обов'язок придбання патентів не стосується тих, хто торгує виключно за безготівковим розрахунком. Адже з метою застосування норм розділу XII «Місцеві податки і збори» (який, зокрема, визначає правила здійснення патентованої діяльності) торговельна діяльність — це роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (ресторанне господарство) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток (пп. 14.1.246 ПКУ).

Про ті категорії, які звільнено від обов'язку придбання патенту (зокрема, це платники єдиного податку та підприємці, які провадять діяльність у межах ринків, суб'єкти господарювання, які торгують чітко визначеним переліком товарів вітчизняного виробництва), та про тих, хто має право на пільговий патент, читайте на сайті www.dtkt.com.ua в розділі «Довідники» або в пп. 267.1.2 та пп. 267.2.1 ПКУ).

Відокремлені підрозділи, які не є платниками податку на прибуток та здійснюють патентовану діяльність, придбавають патенти за місцем своєї реєстрації.

Окремі патенти придбаваються також для кожного пункту продажу товарів (пункту надання платних послуг, пункту обміну валюти).

Щодо діяльності у сфері розваг, то торговий патент придбавається для кожного окремого грального місця.

Відповідальність за порушення порядку отримання та використання патентів передбачена ст. 125 ПКУ.

Патентована діяльність — обов'язкова сплата збору

Патентована діяльність здійснюється СГД за умови придбання патентів та наступної періодичної сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (далі — збір). Під час придбання патенту платник вносить суму збору за один місяць (квартал) наперед. На цю суму зменшується сума збору, що підлягає сплаті в останній місяць (квартал) дії придбаного патенту.

Ставки збору за патенти на торгівлю та платні послуги встановлюються органами місцевого самоврядування, але в межах, визначених ПКУ (докладніше — «ДК» №4/2011).

Куди платити збір. Суб'єкти господарювання платять збір залежно від виду діяльності та місця її здійснення:

а) за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання платних послуг;

б) за місцезнаходженням пункту обміну іноземної валюти;

в) за місцезнаходженням пункту надання послуг у сфері розваг;

г) торгівля через пересувну торговельну мережу — за місцем реєстрації платника;

ґ) торгівля на ярмарках, виставках-продажах та інших короткотермінових заходах, пов'язаних з демонстрацією та продажем товарів, — за місцем провадження такої діяльності.

Термін сплати збору:

1) за умови придбання короткотермінового патенту — не пізніше як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;

2) при здійсненні торговельної діяльності (крім короткотермінового патенту), наданні платних послуг та торгівлі валютою — не пізніше 15-го числа місяця, який передує звітному місяцю;

3) при здійсненні діяльності у сфері розваг — не пізніше 15-го числа місяця, який передує звітному кварталу.

Несплата (неперерахування) сум збору тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставок збору (ст. 125.1 ПКУ).

Подання заявки на придбання патенту

Зверніть увагу на заповнення заявки на придбання патенту. В ній необхідно зазначити:

а) найменування та код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або П. I. Б. та реєстраційний номер облікової картки фізособи-підприємця;

б) юридичну адресу (місцезнаходження) суб'єкта господарювання, а в разі якщо патент придбавається для відокремленого підрозділу, — його місцезнаходження згідно з документом, що засвідчує право власності (оренди);

в) вид підприємницької діяльності, для якої придбавається торговий патент;

г) вид торгового патенту;

ґ) найменування документа про повну або часткову сплату збору;

д) назву та фактичну адресу (місцезнаходження) пункту продажу товарів, пункту з надання платних послуг, пункту обміну іноземної валюти, грального місця, позначення «виїзна торгівля»;

е) назву, дату, номер документа, що засвідчує право власності (оренди);

є) період, на який придбавається торговий патент.

Відомості, наведені в заявці, звіряються з оригіналами або нотаріально завіреними копіями документів, на підставі яких заповнювалась заявка, у момент її подання. При цьому оригінали (копії) документів в органі ДПС не залишають. Патент видається особисто підприємцю або особі, уповноваженій підприємством-заявником, в триденний термін з дня подання заявки.

Облік патентів та патентованої діяльності

Платник податку на прибуток, який провадить патентовану діяльність, зобов'язаний окремо визначати податок від кожного виду такої діяльності та окремо податок від іншої діяльності. З цією метою ведеться окремий облік доходів, отриманих від патентованої діяльності, та відповідних витрат з урахуванням від'ємного значення як результату розрахунку об'єкта оподаткування. База для оподаткування патентованої діяльності та ставка податку визначаються за загальними правилами оподаткування прибутку. Але сума податку, розрахованого від патентованої діяльності, сплачується до бюджету за мінусом вартості торгових патентів, придбаних для такого виду діяльності (пункти 152.1, 152.2 ПКУ).

Як у бухгалтерському та податковому обліку відобразити суми, сплачені при придбанні патенту, показано в таблиці.

Облік придбання патентів

№ з/п
Господарська операція
Д-т
К-т
Сума, грн
(умовно)
1.
Оплачено вартість патенту при придбанні
641/патент
311
350*
2.
Нараховано податок на прибуток за звітний період за патентованою діяльністю
981
641/податок на прибуток
1000
3.
Зменшуємо суму нарахованого податку на прибуток на суму, сплачену при придбанні патенту
641/податок на прибуток
641/патент
350
4.
Сплачуємо решту до бюджету
641/податок на прибуток
311
650
* Не включається до витрат, але зменшує суму нарахованого податку на прибуток (пп. 139.1.10 ПКУ).


Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру