• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові звіти до ФСС з ТВП: нарешті дочекались!
Найбільше від змін у системі соціального страхування в Україні страждає ФСС з ТВП, бо саме від нього залежить опрацювання великої кількості заяв від роботодавців та застрахованих осіб на одержання страхових коштів та послуг. Порядок звітування за такими коштами та послугами (замовленими, одержаними, виплаченими, повернутими) затверджено коментованою постановою ФСС з ТВП №4. Як заповнити нові щоквартальні звіти за Ф4 та Ф14, приклади й рекомендації читайте у цій статті.

Патенти-2011: нові правила
Наказом від 28.02.2011 р. №109 ДПАУ затвердила нові Порядок заповнення торгового патенту органами ДПС, форми торгових патентів, заявку на придбання торгового патенту. У зв'язку із цим нагадуємо — правила провадження патентованої діяльності дещо змінилися.
Наведемо основні моменти, які необхідно знати всім, хто займається такою діяльністю.

Страховий стаж при розрахунку лікарняного
При розрахунку суми лікарняного в бухгалтера виникає запитання щодо того, як правильно обчислити страховий стаж працівника. На це запитання відповідає ФСС з ТВП у листі від 04.02.2011 р. №04-29-196 (див. у «ДК» №15/2011).

Оподаткування вихідної допомоги
Лист ДПАУ від 09.03.2011 р. №4628/6/17-0715 (див. у «ДК» №15/2011) має статус податкової консультації. Однак вважаємо, він буде корисним для тих, хто тільки починає вивчати оподаткування виплат працівникам, або для тих, хто ще ніколи не виплачував вихідну допомогу, а тепер зіткнувся із такою необхідністю.

Податковий кредит без податкової накладної
За загальними правилами податковий кредит з ПДВ покупця підтверджується отриманою від продавця податковою накладною. Але підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до складу ПК без отримання ПН, можуть бути інші документи, перелік яких визначено ПКУ. Розгляньмо порядок відображення сум ПК без отримання ПН.

Податок на прибуток за ПКУ — визначаємо витрати
Ми продовжуємо цикл публікацій, присвячених новим правилам оподаткування прибутку підприємств, які набрали чинності 1 квітня 2011 року. У сьогоднішній публікації мова піде про те, як і за якою подією визначатимуться витрати підприємства та що включатиметься до їх складу. У наступних публікаціях ми продовжимо тему визначення витрат підприємств.

Амортизуємо оз за новими правилами
З набранням чинності розділом III Податкового кодексу амортизація основних засобів та інших необоротних активів нараховуватиметься цілком по-новому. З 1 квітня 2011 року ми повинні забути все, чого ми так довго вчилися, і освоювати нові поняття і правила податкового обліку необоротних активів. Сьогодні ми поговоримо про можливі проблеми, які можуть виникнути у перехідний період і надалі.

Спецрежим з ПДВ за Податковим кодексом
Розглянемо питання застосування окремих положень Податкового кодексу України сільгосппідприємствами — суб'єктами спеціального режиму оподаткування та переробними підприємствами.

До змісту номеру