• Посилання скопійовано

Роз'яснення від ДПАУ щодо нової декларації з ПДВ

Приклади заповнення нової декларації з ПДВ можна знайти на сторінках нашого тижневика в «ДК» №13/2011. Не забарився й головний податковий орган зі своїми роз'ясненнями щодо подання та заповнення податкової звітності з ПДВ відповідно до Наказу №41 (див. лист ДПАУ від 16.03.2011 р. №7273/7/16-1517 в «ДК» №14/2011). Хотілося б звернути вашу увагу на такі моменти.

Додаток 6 до декларації з ПДВ

Для початку, організації інвалідів1 вже в шапці декларації з ПДВ у спеціальному полі 10 мають зробити відмітку «Х», чим засвідчити, що вони саме такі підприємства (організації) інвалідів.

1 Підприємства та організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів, де кількість інвалідів, які мають у таких організаціях основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менш як 50% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25% суми загальних витрат з оплати праці, що належать до складу витрат виробництва — п. 197.6 ПКУ чи п. 8 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Коли зроблено таку відмітку, то обов'язковим є подання додатка 6 (Д6) до декларації із заповненням у ньому таблиці 4 «Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів». Причому заповнювати таблицю 4 Д6 відповідні організації мають щомісяця у разі наявності операцій з постачання товарів/послуг у підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів, до яких застосовується пільговий режим оподаткування, передбачений п. 197.6 чи п. 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Нагадаємо також, що цей фактично новий Д6 подають і платники, які здійснюють операції:

1) що не є об'єктом оподаткування;

2) з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів за межами митної території України;

3) які звільнені від оподаткування.

Тобто Д6 подають також ті платники, у яких у декларації з ПДВ заповнено рядки 3, та/або 4, та/або 5. Такі платники відповідно в Д6 мають заповнити таблицю 1, та/або таблицю 2, та/або таблицю 3.

Додаток 7 до декларації з ПДВ

Цей додаток мають заповнювати ті платники, які придбані та/або виготовлені товари/послуги використовують частково в оподатковуваних операціях, а частково — в неоподатковуваних, тобто які здійснюють розподіл «вхідного» ПДВ. Не зупинятимемося зараз на самому процесі розподілу (це тема окремої статті), але платникам ПДВ, які здійснюють розрахунок частки використання за обсягами постачання за попередній рік, варто звернути увагу, що заповнену таблицю 1 додатка Д7 треба подати разом із березневою декларацією з ПДВ. Хоча в подальшому вона заповнюється один раз на рік і подається разом із декларацією за останній звітний період такого попереднього року. Якщо платник ПДВ протягом попереднього року не здійснював неоподатковувані операції або є новоствореним, то перший звітний (податковий) період, у якому задекларовано такі операції, і буде періодом, у якому в таблиці 1 Д7 у нього буде розрахований відповідний коефіцієнт.

Надалі цей коефіцієнт з таблиці 1 Д7 зазначається в рядку 15.1 та застосовується для розподілу сум «вхідного» ПДВ протягом поточного року.

Уточнюємося по-новому

Багато уваги в коментованому листі приділено питанню уточнення в результаті самостійно виявлених помилок чи з інших підстав. Наголошується, що в новій формі декларації з ПДВ змінено порядок відображення самостійно виявлених платником помилок. Тобто тепер в рядку 8 та рядку 16 не можна коригувати ПЗ і ПК у результаті самостійно виявлених помилок. Такі виправлення можуть бути відображені лише у відповідних рядках уточнюючих розрахунків. УР, як ми вже зазначали, може подаватися як самостійний документ або разом із податковою декларацією. В останньому випадку робиться відповідна помітка в обох документах.

Незалежно від того, як подається УР — чи як окремий документ, чи як додаток до декларації, — в обліку органом ДПС він проводиться як окремий документ. Причому значення графи 6 за рядками 20.1, 23.1 23.2, 25 та 26 УР заноситься до особової картки платника незалежно від результатів розрахунків з бюджетом, визначених у декларації за звітний (податковий) період.

Роз'яснено у листі й питання щодо відображення в новій декларації з ПДВ значення рядків 8.5 та 8.6 «старих» УР, які були подані у лютому чи березні 2011 року і не включалися до рядка 23.3 декларації за лютий 2011 року. Такі суми зі знаком плюс чи мінус, відповідно, враховуються при заповненні рядка 24 декларації за березень 2011 року. Дивне трактування і бачення, тому що аналогом рядка 24 нової декларації є рядок 26 старої. А такі суми (значення рядків 8.5 та 8.6 «старих» УР) потрапляли в старій декларації зразу не до рядка 26, а попередньо до рядка 24, який тепер у новій декларації є рядком 22. Тобто логічно було би відображати такі суми в рядку 22 декларації з ПДВ за березень, а не в рядку 24, як рекомендовано в листі.

Платникам ПДВ, котрі мають філії

Наказом №41 затверджено, зокрема, і додаток 2 до Порядку №41 — Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписки податкових накладних та ведення частини реєстру отриманих та виданих податкових накладних. Це Повідомлення зазвичай має подаватися платниками у разі наявності у них філій (структурних підрозділів) та за умови делегування їм права виписки ПН та ведення частини Реєстру ПН разом із декларацією за перший звітний (податковий) період року і надалі за потребою. Тобто разом із декларацією за той звітний (податковий) період, у якому відбулися зміни у переліку філій (структурних підрозділів) чи у делегуванні їм права виписки ПН та ведення частини Реєстру ПН. Але перше подання зазначеного Повідомлення у 2011 році відбувається разом із декларацією за березень 2011 року (I квартал 2011 року).

На закінчення

Якщо платник ПДВ скаржиться на свого постачальника щодо відмови надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних), то він має подати Заяву, яка тепер є додатком Д8 до декларації з ПДВ. Але зверніть увагу: в разі подання звітності в електронному вигляді копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв'язку з придбанням таких товарів/послуг, платник податків має подати окремо в порядку, визначеному для подання податкової звітності у паперовому вигляді. Тобто просто донести в орган ДПС за місцем подання звітності, але не будь-коли, а в термін подання такої звітності.

Розрахунок ПЗ1, який подається отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, у разі наявності операцій, отриманих від нерезидента на території України, подається як окремий документ без подання декларації за період, у якому такі послуги було отримано.

1 Розрахунок податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Значення рядка 8 такого Розрахунку відображається в обліку з цього податку органом ДПС.

Ще раз у листі нагадується про необхідність квартальним платникам ПДВ щомісяця подавати «копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді, ...без декларації ... в терміни, що передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць)». Як нонсенс виглядає вимога подання порожніх Реєстрів ПН у разі, коли діяльність не провадиться.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру