• Посилання скопійовано

ПДВ переробних підприємств

До 1 січня 2015 року ПДВ, що має сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, м'ясо та м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, у повному обсязі має спрямовуватися до спеціального фонду держбюджету. Постановою №2461 КМУ затвердив порядок нарахування та сплати ПДВ переробними підприємствами2. У цьому матеріалі зупинимося на головних його аспектах.

Основні алгоритми нарахування та сплати ПДВ

Постанова №246 визначає механізм:

1) нарахування ПДВ, що сплачується до спеціального фонду держбюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно);

2) виплати і використання коштів, що надійшли від сплати ПДВ. Зверніть увагу, що Постанова №246 затверджує тимчасовий порядок нарахування ПДВ переробними підприємствами. Строк дії цього порядку чітко обмежено — з 01.01.2011 р. до 31.12.2014 р., адже цей механізм справляння ПДВ переробними підприємствами діє тільки до 1 січня 2015 року (п. 1 підрозділу 2 Перехідних положень ПКУ).

Як і раніше, переробні підприємства мають вести окремий податковий і бухгалтерський облік операцій з реалізації молока, молочної сировини та молочних продуктів, м'яса і м'ясопродуктів, іншої продукції переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно), за кожний звітний (податковий) період. За результатами такого обліку вони визначають суми ПЗ та ПК, які виникають у зв'язку з реалізацією готової продукції, і складають декларацію з податку на додану вартість (переробного підприємства). Декларація переробного підприємства має бути подана разом декларацією з ПДВ за іншими операціями (якщо такі операції не здійснювалися, декларація подається з прочерком). Задекларовані суми ПДВ щомісяця перераховуються виключно до спецфонду держбюджету. Цей сплачений ПДВ потім іде на виплати бюджетних дотацій (за молоко, тваринницька дотація) та часткове відшкодування витрат фізичним особам (населенню) на закупівлю установки індивідуального доїння3.

У разі часткового використання товарів (послуг), ОЗ для виготовлення готової продукції та інших товарів (послуг) сума сплаченого (нарахованого) ПК підлягає розподілу.

Дотації за молоко

Дотація за молоко надається сільгосппідприємствам і фізособам — виробникам молока, що виробили та продали молоко переробним підприємствам, які пройшли атестацію виробництва молока, молочної сировини і молочних продуктів. Базисним показником, на який розрахована ця дотація, є 1 кілограм молока в перерахунку на базисну жирність. Для отримання дотації необхідні такі документи:

1) для сільськогосподарських підприємств — приймальні квитанції (форма 3-ПК (МС)4 або ПК-35 УКС), видані переробними підприємствами на продане їм для переробки молоко;

1 Порядок нарахування податку на додану вартість, що сплачується до державного бюджету переробними підприємствами за реалізовані ними молоко, молочну сировину та молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, а також виплати і використання коштів, що надійшли від його сплати, затверджений постановою КМУ від 02.03.2011 р. №246. З документом можна ознайомитися в «ДК» №14/2011.

2 Зверніть увагу, що дія Постанови №246 не поширюється на операції з переробки сировини на давальницьких умовах.

3 Розміри таких виплат змінюватимуться щороку (визначатимуться в законі про держбюджет на відповідний рік).

4 Форму затверджено наказом Мінагрополітики від 01.07.2002 р. №176.

5 Затверджено постановою правління Укоопспілки від 29.05.2000 р. №118 (за погодженням з Держкомстатом).

2) для фізичних осіб — реєстр реалізованого фізичною особою молока, виданий переробними підприємствами на продане їм для переробки молоко. Такий реєстр видається до 10 числа наступного місяця кожній фізичній особі — виробнику молока один раз на календарний місяць.

Причому відповідальність за достовірність даних у цих документах несуть саме переробні підприємства.

Крім того, для отримання дотації за молоко управлінням агропромислового розвитку районних або управлінню промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської держадміністрацій щомісяця подаються:

1) сільськогосподарськими підприємствами — реєстр1 приймальних квитанцій, виданих переробними підприємствами на продане їм для переробки молоко, та по одному примірнику таких квитанцій.

Поміж тим щокварталу мають бути подані копія довідки про включення до ЄДРПОУ, засвідчена в установленому порядку, та виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин, який підтверджує ідентифікацію та реєстрацію всього поголів'я великої рогатої худоби;

2) фізособами — реєстр реалізованого фізособою молока, виданий переробними підприємствами на продане їм для переробки молоко. Щокварталу подається довідка, видана сільською, селищною, міською чи районною у місті радою, про наявність корів та копії паспортів великої рогатої худоби і ветеринарних карток до таких паспортів, а також копії паспорта особи, довідки про відкриття поточного рахунка в банку та документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО — платників податків2.

Порядок прийняття документів на отримання дотацій такий:

1) документи, подані для отримання дотації за молоко до 30 листопада поточного року, приймаються в порядку черговості їх подання з урахуванням минулих місяців поточного року;

2) документи, подані з 1 до 31 грудня поточного року, приймаються до 1 лютого наступного року.

Переробні підприємства управлінням агропромислового розвитку районних або управлінню промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської держадміністрацій мають подати реєстри приймальних квитанцій щомісяця до 5 числа (станом на 1 число).

Тваринницька дотація

Тваринницька дотація надається сільськогосподарським підприємствам і фізичним особам за вирощені та продані, в тому числі через товарні біржі та аукціони, на забій і переробку переробним підприємствам молодняк великої рогатої худоби та свині (крім свиноматок і кнурів). Тут є певні нюанси. Для надання тваринницької дотації прийнята жива маса однієї тварини становить:

1) молодняку великої рогатої худоби:

— для сільгосппідприємств — не менш як 390 кг;

— для фізичних осіб — не менш як 330 кг;

2) свиней (крім свиноматок і кнурів):

— для сільгосппідприємств — від 95 до 130 кг;

— для фізичних осіб — від 95 до 200 кг.

Базисним показником, за який розраховується та надається тваринницька дотація, є 1 кілограм прийнятої живої ваги (зверніть увагу, в разі вирощування тварин не менш як протягом трьох місяців до моменту продажу на забій). Молодняк великої рогатої худоби та свині на момент реалізації на переробне підприємство повинні бути ідентифіковані та зареєстровані в установленому порядку.

Для отримання тваринницької дотації необхідно отримати від переробного підприємства приймальні квитанції (форми ПК-1 і ПК-23 або ПК-1 УКС і ПК-2 УКС).

1 На сьогодні затвердженої форми реєстрів немає. Очевидно, їх варто готувати в довільній формі.

2 Це не стосується фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку в паспорті.

3 Затверджені постановою Держкомстату СРСР від 02.11.89 р. №206.

Крім того, управлінням агропромислового розвитку районних або управлінню промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської держадміністрацій щомісяця подаються:

1) сільськогосподарськими підприємствами — реєстр приймальних квитанцій, виданих переробними підприємствами на проданих для забою тварин (форми ПК-1 або ПК-1 УКС), та по одному примірнику таких квитанцій, копія довідки про включення до ЄДРПОУ, засвідчена в установленому порядку, а також виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин, що підтверджує ідентифікацію та реєстрацію вирощеної, проданої та забитої великої рогатої худоби, та відомість з даними про переміщення поголів'я свиней;

2) фізичними особами — по одному примірнику приймальних квитанцій, виданих переробними підприємствами на проданих для забою тварин (форми ПК-2 або ПК-2 УКС); довідка про вирощене поголів'я великої рогатої худоби, свиней, видана сільською, селищною, міською чи районною в місті радою, у якій зазначаються ідентифікаційний номер, серія і номер паспорта великої рогатої худоби і ветеринарної картки до такого паспорта; відомість з даними про переміщення поголів'я свиней; копії паспорта особи, довідки про відкриття поточного рахунка в банку та документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО — платників податків.

Своєю чергою переробні підприємства щомісяця подають реєстри приймальних квитанцій управлінням агропромислового розвитку районних або управлінню промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської держадміністрацій.

Порядок прийняття документів на отримання тваринницької дотації аналогічний до порядку прийняття документів на дотацію за молоко:

1) документи, подані для отримання дотації за молоко до 30 листопада поточного року, приймаються в порядку черговості їх подання з урахуванням минулих місяців поточного року;

2) документи, подані з 1 до 31 грудня поточного року, приймаються до 1 лютого наступного року.

До речі, всі сільгосппідприємства, що провадять господарську діяльність з вирощування і відгодівлі худоби, виробництва молока не за місцем їх держреєстрації, подають документи на отримання дотації саме за місцем провадження діяльності, а не за місцем реєстрації.

Відшкодування фізособі

Відшкодування здійснюється у межах перерахованих бюджетних коштів за закуплену фізичною особою у поточному році для власного користування нову установку індивідуального доїння вітчизняного виробництва. Але, зверніть увагу, тільки за умови утримання в особистому селянському господарстві не менш як трьох ідентифікованих та зареєстрованих в установленому порядку корів.

Витрати із закупівлі нової установки до закінчення експлуатаційного строку попередньої не відшкодовуються.

Для отримання відшкодування щомісяця до 1 числа фізособи мають подати управлінням агропромислового розвитку районних і управлінню промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської держадміністрацій такі документи:

1) довідку, видану сільською, селищною, міською чи районною у місті радою, про кількість корів;

2) копії паспортів великої рогатої худоби і ветеринарних карток до таких паспортів;

3) виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин;

4) копії платіжних документів та технічної документації на установку індивідуального доїння;

5) копії паспорта особи і довідки про відкриття поточного рахунка в банку та документа, що засвідчує реєстрацію у ДРФО — платників податків.

Які рахунки мають бути задіяні

Постанова №246 зобов'язує до 15.04.2011 р. всі сільгосппідприємства закрити окремі рахунки в банках, відкриті для зарахування сум дотацій за поставлені переробним підприємствам молоко та м'ясо в живій вазі. Переробні підприємства мають, своєю чергою, закрити небюджетні рахунки, обнуливши рахунки та спрямувавши залишки до спеціального фонду держбюджету.

Залишки коштів на небюджетних рахунках переробних підприємств за поставки 2010 року1 можуть використовуватися для виплати дотацій за молоко та м'ясо в живій вазі тільки до 1 квітня 2011 року.

1 У 2010 році така норма діяла за ст. 11-21 Закону про ПДВ.

Після цієї дати такі кошти мають бути спрямовані до спеціального фонду держбюджету.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру