• Посилання скопійовано

Суть справи

Нова 1ДФ за I квартал 2011 р.
Приводячи податкову звітність у відповідність до Податкового кодексу, ДПАУ не оминула й форму 1ДФ. Наші поради щодо заповнення читайте у цій статті.

ПДВ переробних підприємств
До 1 січня 2015 року ПДВ, що має сплачуватися до бюджету переробними підприємствами усіх форм власності за реалізовані ними молоко, м'ясо та м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі, у повному обсязі має спрямовуватися до спеціального фонду держбюджету. Постановою №246 КМУ затвердив порядок нарахування та сплати ПДВ переробними підприємствами. У цьому матеріалі зупинимося на головних його аспектах.

Роз'яснення від ДПАУ щодо нової декларації з ПДВ
Приклади заповнення нової декларації з ПДВ можна знайти на сторінках нашого тижневика в «ДК» №13/2011. Не забарився й головний податковий орган зі своїми роз'ясненнями щодо подання та заповнення податкової звітності з ПДВ відповідно до Наказу №41 (див. лист ДПАУ від 16.03.2011 р. №7273/7/16-1517 в «ДК» №14/2011). Хотілося б звернути вашу увагу на такі моменти.

Збір за водокористування: сплата та звітність
Увага! Усі, хто споживає воду на підставі договору з водопостачальником, сплачують збір за водокористування за I квартал та подають звіт. До 1 січня збір за спецводокористування у частині використання поверхневих та підземних вод сплачували тільки підприємства та підприємці, які використовували воду «для отримання прибутку». Податковий кодекс розширив коло платників збору за спеціальне використання води (докладніше див. «ДК» №7/2011).

Електронна звітність і спілкування з ДПС
Наказом ДПАУ від 11.02.2011 р. №85 затверджено примірні форми електронних повідомлень щодо інформування платників податків засобами телекомунікаційного зв'язку про результати електронної обробки (звірки) податкових документів. Наказ набрав чинності з 11.02.2011 р.

Імпорт товарів, купівля валюти по-новому
Ось і настав II квартал 2011 року, а з ним набрав чинності розділ III Податкового кодексу України, тобто розділ, який відповідає за обкладення податком на прибуток господарської діяльності, яку здійснюють суб'єкти господарювання. Самий час з'ясувати, як обліковувати імпортні операції починаючи з II кварталу та перехідні операції, пов'язані з імпортом.

Податкові консультації від ДПС
Листом ДПАУ від 21.01.2011 р. №1600/7/10-1017/220 (див. у «ДК» №14/2011) органи ДПС надсилають для використання в роботі Методичні рекомендації щодо надання органами ДПС письмових податкових консультацій. Методрекомендації встановлюють загальні вимоги з підготовки та порядку надання платникам податків письмових податкових консультацій контролюючим органом.

Як розрахувати екоподаток і подати декларацію
У попередній статті (див. «ДК» №6/2011) ми розглянули загальні принципи нового екологічного податку (далі — екоподаток), запровадженого ПКУ з 01.01.2011 р. А сьогодні розповімо про порядок розрахунку цього податку різними його платниками і на прикладах пояснимо, як діють формули, закладені у ст. 249 розділу VIII ПКУ.

До змісту номеру