• Посилання скопійовано

Нова 1ДФ за I квартал 2011 р.

Приводячи податкову звітність у відповідність до Податкового кодексу, ДПАУ не оминула й форму 1ДФ1. Наші поради щодо заповнення читайте у цій статті.

Які зміни відбулися в 1ДФ?

Форма 1ДФ майже не змінилася, залишившись у звичному табличному форматі. Але у шапці таблиці до реквізиту «Працювало у штаті» додався реквізит «Працювало за цивільно-правовими договорами». Також додався реквізит, який передбачає відображення суми податкового боргу станом на 01.01.2011 р. за його наявності.

Хоча сама таблиця залишилась у звичній сьогодні формі (графи 3 і 3а, 4 і 4а, 8 і 9 тощо), повністю змінився принцип заповнення ознак доходів та ознак ПСП.

Ознаки доходів відтепер зазначатимуться тризначним кодом (101, 102 і т. д. до 178) і за новими переліками доходів (найпопулярніші див. у таблиці 1). Ознаки ПСП залишилися двозначними та мають чотири нові підстави.

Таблиця 1

Нові ознаки доходів, які найчастіше заповнюються податковими агентами

Ознака доходу
Вид доходу
Що саме
101
Доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платникові податку відповідно до умов трудового договору (контракту). Згідно з пп. 165.1.1 Кодексу виплати, пов'язані з тимчасовою втратою працездатності, включаються до складу зарплати зарплата, нарахована (виплачена), дні тимчасової втрати працездатності (за рахунок коштів підприємства, за рахунок коштів ФСС з ТВП)
102
Суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платникові податку відповідно до умов цивільно-правового договору виплати відповідно до умов цивільно-правового договору
106
Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) надання майна в лізинг, оренду або суборенду згідно з п. 170.1 Податкового кодексу
118
Кошти, отримані платником податку на відрядження або під звіт, у тому числі надміру витрачені та не повернуті у встановлені законодавством строки кошти на відрядження або під звіт, у тому числі надміру витрачені
126
Дохід, отриманий платником податку як додаткове благо додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 Податкового кодексу)
127
Iнші доходи інші доходи, які не мають окремих ознак
128
Сума страхових виплат з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування допомога по вагітності та пологах, яка, як і раніше, не обкладається ПДФО на підставі пп. 165.1.1 Податкового кодексу
133
Сума єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування платника податку, що вноситься за рахунок його роботодавця у розмірах, визначених законом сума ЄСВ, що нараховується роботодавцями на ФОП. Дивна ознака! Аналогічна норма діяла раніше за ознакою «27», навколо якої довго точилися суперечки, а згодом сама ДПАУ сказала, що за цією ознакою не треба поки що (!) звітуватися (див. лист ДПАУ від 09.06.2005 р. №5264/6/17-2116, від 29.04.2005 р. №3762/6/17-2116). Невже час настав?
136
Вартість безоплатного лікувально-профілактичного харчування та іншого майна, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону України «Про охорону праці», спеціального (форменого) одягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування платникові податку, який перебуває з ним у трудових відносинах майно, надане роботодавцем безоплатно або у тимчасове користування в межах закону
140
Аліменти, що виплачуються платникові податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін аліменти та дані особи, яка отримує ці суми
145
Сума, сплачена роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за фізособу для підготовки чи перепідготовки такої фізособи вартість підготовки чи перепідготовки платника податку як в оподатковуваній сумі, так і ні (пп. 165.1.21 Податкового кодексу)
146
Кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку професійною спілкою, роботодавцем за його останнім місцем роботи, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування України допомога на поховання (пп. 165.1.22 Податкового кодексу)
156
Вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку — члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України (пп. 165.1.35 Податкового кодексу)
157
Дохід, виплачений самозайнятій особі дохід, виплачений самозайнятій особі. У тому числі й фізособам-підприємцям!
167
Сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), які здійснюються професійними спілками своїм членам виплати чи відшкодування, які здійснюються професійними спілками своїм членам (пп. 165.1.47 Податкового кодексу)
172
Доходи, що були нараховані платникові податку відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору та згодом перераховані на його пенсійний вклад або на його рахунок учасника фонду банківського управління, відкритий відповідно до закону як під час їх нарахування, так і під час їх перерахування на такий вклад або такий рахунок доходи, перераховані на пенсійний вклад або на рахунок учасника фонду банківського управління (п. 4 підрозділу 1 розділу 20 Податкового кодексу)

Ще однією значущою зміною є те, що відтепер в пп. 2.3.2 коментованого наказу чітко зазначено: 1ДФ може бути надано органу ДПС в електронній формі за добровільним рішенням податкового агента. Не настільки переконлива, але схожа норма щодо подання тільки паперової 1ДФ діяла попередні 6 років згідно з наказом ДПАУ №451, яким передбачався порядок подання 1ДФ відповідно до чинного раніше Закону про доходи. I хоча попередні 6 років вмовити податкову прийняти 1ДФ тільки на папері було неможливо (!), цікаво, які тепер наводитимуться доводи для відмови у прийнятті 1ДФ, яка подається тільки на папері малими підприємствами?

Порядок заповнення 1ДФ

Оскільки коментований наказ набирає чинності з 01.04.2011 р., нова 1ДФ подається за I квартал 2011 року до 10 травня 2011 р.2 (п. 2.1).

1 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ), затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020. З документом можна ознайомитися у «ДК» №14/2011.

2 Якщо останній день строку подання податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Як і раніше, 1ДФ подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду.

На непошкодженому паперовому носії формату А4 (кількість аркушів не обмежується) 1ДФ заповнюється машинописним текстом чи друкованими літерами без помарок, закреслень, виправлень і уточнень, із зазначенням порядкових номерів сторінок. У незаповнених полях інформаційного рядка проставляється прочерк. Подання ксерокопії розрахунку не дозволяється.

1ДФ готується у двох примірниках, один з яких подається до податкової, другий — з підписом особи, відповідальної за приймання розрахунку, штампом та проставленим номером порції, отриманим при обов'язковій реєстрації розрахунку в податковій, — повертається податковому агенту. Графи 3а, 3, 4а та 4 заповнюються у гривнях з копійками. Реквізит «Звітний період» заповнюється арабськими цифрами.

Зверніть увагу на такі особливості заповнення 1ДФ:

1) в реквізиті «Працювало у штаті» проставляється найбільша з місячних за звітний період (на перше число місяця) облікова кількість штатних працівників облікового складу юрособи чи самозайнятої фізособи. Облікова кількість штатних працівників облікового складу юридичної особи чи самозайнятої фізичної особи визначається відповідно до Iнструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. №286;

2) у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу1;

1 Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування податку на доходи фізосіб, суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцстрахування, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок зарплати працівника, суми ПСП за її наявності.

3) у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. А у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платникові податку податковим агентом. Зарплата, що виплачується у встановлені терміни наступного місяця, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, до якого входить попередній місяць, за який зарплату було нараховано. Наприклад, до податкового розрахунку за I квартал входить зарплата за січень, яку нараховано в січні та виплачено в лютому, за лютий (нараховано в лютому та виплачено в березні), за березень (нараховано в березні та виплачено в квітні);

4) у графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів. Найбільш поширені наведено в окремій таблиці (див. таблицю 1). Увага! Якщо доходи виплачуються у звітному кварталі не в повному обсязі і їх остаточна виплата здійснюватиметься в наступних кварталах, ознака доходу в разі виплати повинна зазначатися відповідно до нарахованого в попередньому кварталі доходу. Щодо кожної фізособи треба заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. Про кожну ознаку доходу фізособи слід заповнювати тільки один рядок з обов'язковим заповненням графи 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта*».

Що стосується граф, у яких зазначаються дати прийняття та звільнення, то, як і раніше, вони заповнюються тільки на тих фізосіб, яких прийнято на роботу у звітному періоді або звільнено за місцем роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді зарплати. Отже, з огляду на те що фізособи за договорами цивільно-правового характеру не отримують зарплати, дати таких договорів та щомісячно закритих актів не треба зазначати в 1ДФ. При цьому, беручи до уваги характер «самостійного трактування та бачення» окремих податкових щодо заповнення звітів, не виключаємо випадків, коли деякі податкові вимагатимуть зазначати дати актів та договорів про виплати за цивільно-правовими договорами.

У разі неодноразового прийняття фізособи на роботу і її звільнення з роботи у звітному кварталі треба заповнювати стільки рядків, скільки разів інформація про зміну місця роботи особи зустрічається у звітному кварталі.

У графі 8 «Ознака податкової соціальної пільги» відображається нова ознака ПСП згідно з довідником ознак ПСП (див. таблицю 2). Як і раніше, графа 8 заповнюється тільки для фізосіб, які мали пільги щодо податку у звітному періоді згідно із законодавством за місцем отримання основного доходу. При заповненні графи 8 слід враховувати ту ознаку пільги, яка відповідає нарахованому доходу. Допускається наявність кількох рядків з однією ознакою доходу тільки в разі наявності у фізособи кількох ознак пільг за такою ознакою доходу (наявність різних пільг у кожному з трьох місяців кварталу). За відсутності у фізособи пільг у звітному періоді у графі 8 проставляється прочерк.

Таблиця 2

Нові ознаки ПСП

Ознака пільги
Зміст пільги
01
У розмірі, що дорівнює 100 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Про розміри ПСП та порядок їх надання «ДК» писав у №5/2011
02
У розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги, визначеної в ознаці «01» (пп. 169.1.3 ПКУ)
03
У розмірі, що дорівнює 200 відсоткам суми пільги, визначеної в ознаці «01» (пп. 169.1.4 ПКУ)
04
Пільга на дітей — у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам суми пільги, визначеної в ознаці «01» для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років (пп. 169.1.2 ПКУ)

Приклад Працівникові Iванціву О. I. (податковий номер 212345689), місячний оклад якого 7000 грн, виплачено за три місяці 21000,00 грн. Відповідно сума ПДФО становить 3036,60 грн (3 х 0,15 х (7000,00 - 0,036 х 7000,00)). Мельнику О. I. (податковий номер 2876543210) виплачено винагороду за договором цивільно-правового характеру в сумі 8000,00 грн ((8000 - 8000 х 2,6%) х 15%, ПДФО становить 1168,80 грн. Новоприйнятий працівник Городиловський Т. П. (податковий номер 2147852369) заробив 1000,00 грн, до його доходу застосовується ПСП. Відповідно ПДФО становить 74,03 грн (0,15 х (1000,00 - 0,036 х 1000,00 - 470,50)). Підприємство виплатило 80000,00 грн підприємцеві Кулішу I. П. (податковий номер 2692587410), який подав копію свідоцтва платника єдиного податку. ПДФО не утримуємо, але не забуваємо відобразити у звітності (див. зразок).

Зразок

Заповнення форми 1ДФ за I квартал 2011 року

Графа 9 «Ознака (0, 1)» заповнюється у разі виправлення помилок при поданні уточнюючої 1ДФ після закінчення строку її подання. Уточнюючий податковий розрахунок може подаватись як за звітний період, так і за попередні періоди, на підставі інформації з попередньо поданої 1ДФ і містить інформацію лише в рядках та реквізитах, які уточнюються.

Для вилучення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації слід повторити всі графи такого рядка і у графі 9 зазначити «1» — на вилучення рядка.

Для введення нового або пропущеного рядка треба повністю заповнити всі його графи і у графі 9 зазначити «0» — на введення рядка.

Якщо необхідно провести коригування податкового розрахунку, до закінчення строку його подання подається звітний новий податковий розрахунок. Порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим.

Нові штрафи за 1ДФ: оце так суми!

Попередні 8 років — час, протягом якого проводилось звітування з ПДФО (спочатку за формою 8-ДР, потім за 1ДФ), — цей звіт ніколи не привертав до себе пильної уваги бухгалтерів, оскільки діяли тільки адміністративні санкції у розмірі від 51 до 85 грн за неподання та несвоєчасне подання звіту. Тому виправляти помилки можна було в будь-який зручний час, в тому числі в разі, якщо забули відобразити суми чи включити особу до звіту.

Починаючи з 01.01.2011 року штрафи за 1ДФ не тільки значно зросли, але й побільшало підстав для їх нарахування.

Так, відповідно до п. 119.2 Податкового кодексу неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 грн, якщо це порушення було виявлено вперше за рік. При повторному порушенні протягом року — штраф у розмірі 1020 грн.

Якщо після подання 1ДФ за звітний період податковий агент подає нову звітну 1ДФ (з виправленими показниками) до закінчення граничного строку подання податкового розрахунку за такий самий звітний період, то згадані розміри штрафу не застосовуються.

Крім того, відповідно до п. 119.3 Податкового кодексу, у разі оформлення документів, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізосіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків, або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім зазначених вище випадків за п. 119.2) накладається штраф у розмірі 170 грн.

Але зазначимо, що згідно п. 7 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня по 30 червня 2011 року застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне правопорушення.

Тетяна МОЙСЕЄНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру