Міністерство охорони здоров'я України затвердило наказом від 09.11.2010 р. №971 Перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів. Перелік розроблено на основі критеріїв оцінки ризику потенційного впливу таких продуктів на здоров'я людини. Виробникам харчової сировини і харчових продуктів корисно почитати, які саме продукти увійшли до зазначеного переліку, щоб дотримуватися стандартів виробництва.1
Зметою здійснення контролю за несанкціонованим поширенням в Україні генетично модифікованих організмів (далі — ГМО) і продукції, отриманої з їх використанням, а також на виконання статті 10 Закону №11032 МОЗ на підставі розроблених критеріїв оцінки ризику потенційного впливу на здоров'я людини ГМО і продукції, отриманої з їх використанням, ще 1 березня 2010 року розробило Перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту ГМО (далі — Перелік).
Проект Переліку було підготовано на виконання пункту 1 Плану першочергових заходів щодо реформування державної системи санітарного та фітосанітарного контролю3 і опубліковано з метою ознайомлення та отримання пропозицій на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я. Він повинен був запрацювати після погодження з відповідними центральними органами виконавчої влади. Напевно, владі було не до погоджень, тому Перелік набрав чинності 30 грудня 2010 року.
1 Також у «ДК» №46/2010 див. статтю «Як «убезпечити» продукти з ГМО».
2 Закон України від 31.05.2007 р. №1103-V «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».
3 Затверджений розпорядженням КМУ від 19.05.2010 р. №1077-р.
До коментованого Переліку включено такі харчові продукти:
1) соя, кукурудза, картопля, томати, кабачки, диня, папая, цикорій, цукровий буряк, ріпак, льон, бавовна, пшениця, рис, а також продовольча сировина і/або продукти, які можуть з них виготовлятися;
2) продукти дитячого харчування і сировина для їх виготовлення;
3) харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, функціональні харчові продукти, дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, перелічених у цьому Переліку;
4) харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, перелічених у цьому Переліку;
5) закваски, дріжджові культури і продукти, що містять їх.
Очікується, що цей документ:
а) дозволить визначити чіткий перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів;
б) упорядкує обіг генетично модифікованих організмів і продукції, отриманої з їх використанням;
в) надасть таку інформацію для широкого кола громадськості, підвищить безпеку та якість харчових продуктів, що, своєю чергою, сприятиме збереженню здоров'я населення, а також конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів.
Нагадаємо також, що ст. 18 Закону №1103 передбачена відповідальність за порушення законодавства в галузі поводження з ГМО. Зокрема, порушення вимог Закону №1103 і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом. Відповідальність, зокрема, передбачена для осіб, винних у приховуванні або перекрученні інформації, що могло спричинити або спричинило загрозу життю та здоров'ю людини чи навколишньому природному середовищу.
Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»