Який звіт подавати?
Порядок заповнення форми №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах» затверджено наказом Мінфіну від 18.06.2024 №296. Звіт форми №1-ВП подають:
— виробники спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
— малі виробництва дистилятів, які мають ліцензії на виробництво спиртових дистилятів, алкогольних напоїв та ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями;
— малі виробництва виноробної продукції, які отримали ліцензії на виробництво та оптову торгівлю алкогольними напоями без додавання спирту.
При цьому ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіт, передбачений для виробників таких товарів, а саме звіт форми №1-ВП (див. «ЗІР», 113.04).
Приклад. ФОП у лютому виробив 1 800 дал пива, реалізував 500 дал кінцевим споживачам у власному ресторані, 1 000 дал для перепродажу для інших ФОПів. Залишок на початок — 200 дал, на кінець — 500 дал.
Заповнення звіту
Загальна частина звіту заповнюється відповідно до пп. 3 Розділу І Порядку.
ФОП ідентифікує себе та період подання. При цьому в рядку 09 загальної частини звіту форми №1-ВП, який має текстовий формат, ФОП зазначає всі наявні у нього ліцензії (див. відповідь на запитання №3 роз’яснення ДПС).
Виробники зазначають обсяг готової до споживання продукції/товару окремо: вироблену — у розділі І та придбану/отриману — у розділі ІІ Звіту форми №1-ВП.
Розділ І
Показники для виробника зазначають за місцями провадження діяльності з виробництва (місцезнаходження об’єкта оподаткування) та місцями зберігання. В умові не надано інформацію, тож вважаємо, що місце проведення діяльності одне і зазначаємо його у графі 1.
У графах 2 — 4 ставимо: код 47, одиницю виміру дал, вид пиво із солоду (солодове).
Заповнюючи розділ І, потрібно пам’ятати, що у графі 5 також зазначають обсяг продукції/товару, що використовується як сировина для виробництва продукції (наприклад, спирт для алкогольних напоїв або виноматеріали).
Враховуючи дані прикладу: гр. 5 — 200, гр. 6 — 1800, гр. 10 — 1500, гр. 20 — 500.
Графу 10 розшифровують за напрямами реалізації: гр. 12 — 1000, гр. 14 — 500. Щодо продажу кінцевим споживачам пропонуємо заповнювати саме графу 14.
Графи: 8 — 9, 11, 13, 15 — 19 ставимо 0.
Розділ ІІІ
Відвантажену власно вироблену продукцію суб’єкт господарювання зазначає у частині «Продукція/товари гр. 7 — 15 розділу І» розд. ІІІ звіту №1-ВП.
Продаж кінцевому споживачу. У графі 1 та графі 3 розд. ІІІ звіту №1-ВП наводять власні дані (власне найменування або власне ім’я, прізвище фізособи-підприємця).
Графа 5 — 500, гр. 6 — 10 — код 47; дал; пиво із солоду (солодове); пиво із солоду (солодове); 47.
Продаж іншому суб’єкту господарювання. У гр. 2 та графі 4 розд. ІІІ звіту №1-ВП проставляють власний код згідно з ЄДРПОУ/ідентифікаційний (реєстраційний) номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта фізособи.
Графа 5 — 1000 (у розрізі суб’єктів господарювання), гр. 6 — 10 — код 47; дал; пиво із солоду (солодове); пиво із солоду (солодове); 47.
Розділ ІІ «Товари гр. 5 — 9 розділу ІІ» гр. 5 — 0, гр. 6 — 10 — код 47; дал; пиво із солоду (солодове); пиво із солоду (солодове); 47.