• Посилання скопійовано

Як складати декларацію з єдиного податку ФОПа IV групи?

Фізособи-підприємці, які подали заяву про обрання ними спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, вперше подають визначену пп. 298.8.1 ПКУ звітність протягом 20 календарних днів з дня подання такої заяви (абзац шостий пп. 298.8.1 ПКУ).

Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджено Наказом №578 (далі — декларація).

Відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку №557, електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС, а саме: в рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщено електронну форму Декларації за ідентифікатором форми — F0103805, у складі якої формуються:

  • Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» до декларації — за ідентифікатором форми F0138105;
  • Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» до декларації — за ідентифікатором форми F0138205;
  • Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до декларації — за ідентифікатором форми F0138305.

Приміткою 3 до декларації визначено, що декларацію з відміткою «Довідково» — подають виключно фізособи — підприємці — платники єдиного податку четвертої групи, які вперше подають Декларацію з метою визначення ставки єдиного податку на поточний рік протягом 20 календарних днів з дня подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (обов’язково зазначають арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця та відповідний рік, в якому подано заяву).

Отже, фізособі-підприємцю, яка вперше подає декларацію з метою визначення ставки єдиного податку на поточний рік, у розділі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету треба обрати рік та відповідний календарний місяць, в якому подано заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку.

У загальній частині Декларації проставляють:

  • у рядку 1 — три відмітки одночасно «Загальна», «Звітна», «Довідково» («Загальна нова», «Звітна нова» та «Довідково»);
  • у рядку 2 — прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) платника податків згідно з реєстраційними документами;
  • у рядку 3 — реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (серію (за наявності); номер паспорта зазначають фізособи, які через релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);
  • у рядку 4 — код виду економічної діяльності (КВЕД) (код основного виду економічної діяльності підприємства, відповідно до реєстраційних документів);
  • у рядку 5 — код організаційно-правової форми господарювання;
  • у рядку 6 — податкову адресу, поштовий індекс, міжміський код, телефон (адресу електронної пошти та факс заповнюють за бажанням);
  • у рядку 7 — найменування контролюючого органу за основним місцем обліку платника;
  • у рядку 8 — найменування контролюючого органу за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок), до якого подається декларація;
  • у рядку 9 — код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок), до якої подається декларація.

У розрахунковій частині для фізосіб-підприємців декларації заповнюють графи 3 — 10 рядків 12 — 14 (гектари — з чотирма десятковими знаками, гривні — з двома десятковими знаками). Зокрема, у рядку 14 самостійно обчислюють щоквартальні зобов’язання зі сплати єдиного податку на поточний рік у розмірах, визначених пп. 295.9.2 ПКУ (I квартал — 10 відс., II квартал — 10 відс., III квартал — 50 відс., IV квартал — 30 відсотків). Таку декларація подають із додатком 1, який є невід’ємною частиною декларації. При цьому додаток 2 та додаток 3 не подають.

Показники графи 3 декларації мають дорівнювати показникам рядків 1.1.0, 1.2.0, 1.3.0, 1.4.0, 2.0 графи 11 додатка 1 до декларації.

До змісту номеру