• Посилання скопійовано

Як за І квартал 2024 року складати декларацію платника ЄП — юрособи?

Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2022 р. №438).

Електронний ідентифікатор форми декларації — J0103508, а додатка до декларації (розрахунок МПЗ) — J0135708.

Але додаток може подаватися тільки разом із річною декларацією. Тобто за І квартал 2024 року подають лише декларацію, без додатка.

Дивимося відповідь ДПС на запитання у ЗІР (108.01.05): «Чи зобов’язані ЮО — платники ЄП третьої групи, в яких протягом першого кварталу поточного року немає доходів, що підлягають оподаткуванню ЄП, подавати податкову декларацію платника ЄП третьої групи за І квартал поточного року?».

ДПС відповідає, що ні, не зобов’язані. Проте не буде помилкою, якщо таку декларацію подати. У ній слід буде заповнити лише шапку, наприкінці поставити підпис, ПІБ. А показники за доходами, за податковими зобов’язаннями не заповнювати через їх відсутність.

Особливості заповнення декларації юрособами наведемо в таблиці 1.

Таблиця 1

Особливості заповнення декларації платника ЄП групи 3 — юрособи за І квартал 2024 року

Реквізит Заповнення
«Шапка» декларації (розділ І. Загальні відомості)
Порядковий № за рік Якщо це перша квартальна декларація, то ставлять «1»
1. Тип податкової декларації Ставлять «Х» у комірці «Звітна».
2. Податковий (звітний) період «Х» у комірці «І квартал» і в цьому самому рядку зазначають звітний рік «2024»
3. Податковий період, що уточнюється Цей рядок заповнюють, якщо у звітній декларації за перший квартал платник виправляє помилки минулих періодів, згідно з п. 50.1 ПКУ. Наприклад, якщо виправляють декларацію за 2023 рік, то «Х» ставлять у комірці «рік», а також зазначають рік — «2023».
4. Платник податку Наводять дані про платника податку.
У рядку КВЕД фіксують код основного виду економічної діяльності відповідно до реєстраційних документів.
5. Найменування контролюючого органу, до якого подається податкова декларація Податкова служба за основним місцем податкової реєстрації платника.
Розділ ІІ. Дохід, що підлягає оподаткуванню
1. Сума доходу за податковий (звітний) період Зазначають суму оподатковуваного доходу, в графі 3 яка оподатковується за ставкою 3%, в графі 4 — 5%.
2. — 4. У цих графах відображають дохід, при отриманні якого слід перейти на загальну систему оподаткування (див. пп. 298.2.3 ПКУ).
5. Загальна сума доходу Сума доходу в рядках з 1 до 4
Розділ ІІІ. Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку
6. Сума ЄП Значення в рядку 1 множать на ставку ЄП. Результат для ставки 3% записують до графи 3, для 5% — до графи 4
7. Сума ЄП, що обчислюється у подвійному розмірі Суму значень у рядках з 2 до 4 множать на відповідну ставку ЄП (3% чи 5%) і множать на 2 (див. п. 293.5 ПКУ).
8. Загальна сума ЄП за податковий період Сума значень рядків 6 та 7
9. Сума ЄП за минулий податковий період У декларації за перший квартал цей рядок не заповнюють
10. Сума ЄП до сплати за податковий квартал Від значення в рядку 8 відняти значення в рядку 9. Але позаяк рядок 9 не заповнювали, до рядка 10 переносять значення в рядку 8.
11. Додатне значення різниці між сумою МПЗ і сумою сплачених податків Цей рядок може бути заповнено тільки у річній декларації. Тож у декларації за перший квартал рядок залишається порожній.
12. Загальна сума ЄП до сплати Сума рядків 10 та 11. Але позаяк рядок 11 не заповнювали, до рядка 12 переносимо значення в рядку 10.
Розділ ІV. Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок
Цей розділ заповнюють лише в разі самостійного виправлення помилок минулих періодів у звітній декларації згідно з п. 50.1 ПКУ
13. Сума ЄП за даними декларації, що уточнюється Тут зазначають значення в рядку 12 декларації, що уточнюється.
14. Уточнена сума ЄП Тут зазначають виправлене значення, яке мало зазначатися в рядку 12 декларації, що виправляється
15. Недоплата Цей рядок заповнюють, якщо значення в рядку 14 більше від рядка 13. Тоді сюди записують різницю: рядок 14 мінус рядок 13.
16. Переплата Цей рядок заповнюють, якщо значення в рядку 13 більше від рядка 14. Тоді сюди записують різницю: рядок 13 мінус рядок 14.
17. Штраф 3% Цей рядок заповнюють лише в разі подання уточнюючої декларації.
18. Штраф 5% Цей штраф застосовується при самостійному виправленні у звітній декларації згідно з пп. «б» п. 50.1 ПКУ. Але якщо виправляють помилки, допущені у період карантину чи в період воєнного стану, штраф не нараховується (див. п. 52-1, п. 69.1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ).
19. Сума пені З підстав, наведених у попередньому рядку, якщо виправляють помилку, допущену в період дії карантину чи воєнного стану, пеня не нараховується.
Доповнення до податкової декларації
Якщо платник бажає пояснити окремі моменти заповнення декларації, він складає доповнення. Доповнення може бути на окремих аркушах, які додаються до декларації. У такому разі кількість поданих аркушів наводять у полі «на: … арк.», а також пишуть номер і зміст доповнення. Але пояснення можуть бути записані лише у графі «Зміст доповнення».
До декларації додають:
Якщо додають додаток, то тут ставлять позначку. Але до декларації за перший квартал додаток не додають, тому позначку тут не ставлять.
Наприкінці декларації ставлять дату заповнення, ім’я, прізвище та підпис керівника, головного бухгалтера
До змісту номеру