• Посилання скопійовано

Хто з ФОПів звільняється від сплати ЄСВ?

З 1 січня 2021 року ФОПи на загальній системі оподаткування можуть не сплачувати за себе ЄСВ у разі відсутності прибутку.

Тобто, якщо ФОП не отримав доходу (прибутку) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Якщо у певному місяці (чи навіть і році) оподатковуваного ПДФО та ВЗ чистого доходу самозайнята особа не матиме, вона має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже, і не платити ЄСВ за такий період.

Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, вони можуть не платити ЄСВ за себе. Це правило теж діє з 1 січня 2021 р. Але тільки за умови, що роботодавець за основним місцем сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але менше ніж мінімальний страховий внесок, то такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі не менше від мінімального внеску (а не різниці, як роз’яснювалося на початку 2021 року)! Про це наголошує ДПС ось тут. Тобто такі ФОПи мають сплатити за кожен такий місяць у I кварталі 2024 року не менше ніж 1 562 гривень. Але через війну протягом 2024 року можуть і не сплачувати.

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше від максимальної величини бази нарахування ЄСВ? Тобто обов’язку платити ЄСВ такі ФОПи не мають. А добровільно можна? Єдиної позиції ДПС щодо цього не оприлюднено. Ми про цю проблему написали тут і тут.

ФОП-«незалежник»

З 1 січня 2021 року, якщо фізособа зареєстрована як підприємець і при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може й платити — за умови добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Для звичайної фізособи, яка провадить незалежну профдіяльність і статусу ФОПа не має, такої пільги не передбачено. Про це ми докладно розповіли тут.

ФОПи-пенсіонери й особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

До змісту номеру