• Посилання скопійовано

Години відпочинку та перерви на харчування

На підприємстві запроваджується підсумований робочий час: доба через три. Як встановити при цьому години відпочинку та перерви на харчування?

Приклад Робочий час сторожа: з 08:00 до 08:00. Перерва на обід: 12:00 до 12:30, 17:00 до 17:30, 22:00 до 23:00, 03:00 до 04:00.

Запитання:

1. Відповідно до ст. 66 КЗпП, працівникам надається перерва для відпочинку та харчування не більше 2-х годин. Беручи до уваги ситуацію: не більше ніж 2 години за один раз чи один раз за зміну?

2. Відповідно до ст. 54 КЗпП, передбачається скорочення робочого часу на 1 годину при роботі у нічний час. Скільки годин перерви може мати сторож на 12-годинну зміну: 1 чи 2 години, як у наведеному прикладі?

Згідно зі ст. 52 КЗпП тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіком виходу на роботу (змінності), які роботодавець затверджує за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня (ст. 50 КЗпП), тобто не більше ніж 40 годин на тиждень.

На безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної чи щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження робочого часу, щоб його тривалість за обліковий період не перевищувала нормальної кількості робочих годин, передбаченої ст. 50 та 51 КЗпП (ст. 61 КЗпП).

Виходячи з виробничих потреб роботодавець за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації або у колективному договорі може встановлювати з урахуванням характеру й умов праці тривалість роботи протягом дня за підсумованим обліком робочого часу до 12 годин робочого часу на зміну (п. 4 Методрекомендацій №138).

Щодо перерви на обід, то потрібно звернутися до ст. 66 КЗпП, згідно з якою працівникам надається перерва на відпочинок та харчування тривалістю не більше ніж дві години.

Обідня перерва не зараховується до робочого часу і не оплачується, тому працівники можуть використовувати її на власний розсуд (перекусити, відпочити, відволіктися від роботи тощо). Крім того, на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. Винятком із правила є працівники, які працюють охоронцями та сторожами, бо вони повинні постійно перебувати на своєму робочому місці та відлучатися на обід для них є проблематичним. Тож таким працівникам потрібно надати можливість приймання їжі на своєму робочому місці (ч. 4 ст. 66 КЗпП).

Чинним законодавством не передбачено мінімальної тривалості обідньої перерви, як і того, коли саме така перерва має надаватися працівникові (важливо, щоб вона була). Тож питання щодо тривалості перерв на відпочинок (харчування), частоти їх надання роботодавець узгоджує за домовленістю з працівником. Головне, щоб загальна тривалість усіх перерв не перевищувала 2-х годин за зміну.

Щодо другого питання уточнимо, що нічним вважається час з 22:00 до 6:00. Тривалість роботи (зміни) у нічний час скорочується на одну годину (ст. 54 КЗпП). Це означає, що тривалість денної роботи збільшується на одну годину, а нічної — скорочується на одну годину, тобто для сторожа відбувається перерозподіл робочого часу. На надання перерв це не впливає.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру