• Посилання скопійовано

Звіт форми №1-ОП на оптовий продаж пива

Компанія займається оптовим продажем пива. Крім звіту №1-ОА, чи потрібно з жовтня 2024 р. подавати ще й звіт форми №1-ОП?

З 01.10.2024 запроваджено нову форму звіту №1-ОП «Звіт про обсяги обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах», затверджену наказом Мінфіну від 18.06.2024 №296, та Порядок її заповнення.

А також нову форму №1-ВП «Звіт про обсяги виробництва та обігу (у тому числі імпорту та експорту) спирту (у тому числі біоетанолу), спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах».

Отже, чинні форми звітів, які затверджені наказом Мінфіну від 11.02.2016 №49, втрачають чинність з 1 жовтня 2024 року. Це такі форми: №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ.

Таким чином, якщо компанія подавала звіт форми №1-ОА, то починаючи з жовтня 2024 р. за звітний період вересень 2024 р. ця форма не подається, адже вона скасована.

Звіт форми №1-ОП подають суб’єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюновою сировиною, тютюном, промисловими замінниками тютюну, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та/або ввезення на митну територію України, вивезення за межі митної території України зазначених товарів (продукції) — щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним — починаючи з жовтня 2024 року за вересень 2024 року.

При цьому ліцензіати, які мають одночасно ліцензії на право виробництва та на право оптової торгівлі спиртом етиловим, спиртовими дистилятами, алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, подають лише звіти, передбачені для виробників таких товарів (продукції), а саме звіт форми №1-ВП.

Кому потрібно подавати звіт форми №1‑ОП?

Цей звіт подають суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) (далі — суб’єкт господарювання), які отримали ліцензії на оптову торгівлю спиртом (у тому числі біоетанолом), спиртовими дистилятами, алкогольними напоями і тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, та провадять таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, крім виробників зазначеної продукції/товару (далі — продукція/товар) (п. 1 розд. І Порядку заповнення звіту №1-ОП).

Згідно з п. 1 розд. ІІ «Порядок заповнення розділу I «Обсяги придбання та реалізації (у тому числі імпорту та експорту) продукції/товарів» Порядку заповнення звіту №1-ОП, у графах 1 — 3 зазначають відповідно коди, одиниці виміру та види продукції/товару згідно з кодами, одиницями виміру та видами продукції/товару, затвердженими Наказом №296.

Своєю чергою, в розділі І «Продукція / товар» кодів, затверджених Наказом №296, під кодом 47 зазначено пиво із солоду (солодове), код УКТ ЗЕД 2203 00.

Таким чином, якщо компанія здійснює оптову торгівлю солодовим пивом, вона складає звіт форми №1-ОП починаючи з жовтня 2024 р. за вересень 2024 р. Не забудьте і про строки подання цього звіту — не пізніше ніж 10 числа місяця, наступного за звітним.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру