• Посилання скопійовано

АЗС має прострочену ліцензію на роздрібну торгівлю пальним: які наслідки у 2024 році?

ІПК ДПСУ від 16.09.2024 №4466/ІПК/99-00-09-04-03 ІПК

Суттєво. Протягом січня — березня 2025 року треба подати заяву на нову ліцензію. У 2024 році за ліцензії, строк дії яких закінчився у цьому році, не штрафують.

!  Роздрібним продавцям пального

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення на отримання індивідуальної податкової консультації Підприємства щодо практичного застосування окремих норм законодавства стосовно ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах компетенції повідомляє.

У своєму зверненні платник податків повідомив, що здійснює господарську діяльність з реалізації нафтопродуктів на АЗК на підставі семи ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним, виданих на період з 01.07.2019 по 01.07.2024, строк дії яких закінчився.

Згідно зі ст. 18 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №481) вважаються діючими ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії, зокрема, на право роздрібної торгівлі пальним.

Враховуючи вищевикладене, Підприємство просить надати індивідуальну податкову консультацію з такого запитання: який термін дії зазначених ліцензій з урахуванням норм Закону України від 18 червня 2024 року №3817‑ІХ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі — Закон №3817)?

Щодо зазначеного питання

Відповідно до пункту 1 розділу ХІІ «Прикінцеві положення» Закону №3817 розділ VІІ «Ліцензування» Закону №3817 набирає чинності та вводиться в дію з 1 січня 2025 року (крім пунктів 22, 23 і 25 частини другої статті 46, статті 49).

Пунктом 2 розділу XII «Прикінцеві положення» Закону №3817 установлено, зокрема, що:

Закон України №481 утрачає чинність з 1 січня 2025 року, крім ст. 8 Закону №481, яка діє до дня набрання чинності та введення в дію ст. 33 Закону №3817;

положення Закону №481 до дня втрати ним чинності застосовуються в частині, що не суперечить положенням Закону №3817.

Згідно із абзацом першим пункту 6 розділу ХІІІ «Перехідні положення» Закону №3817 суб’єкт господарювання, який починаючи з дня введення воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №2102-IX, до дня набрання чинності цим Законом (27.07.2024) здійснював господарську діяльність на підставі ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності, строк дії якої закінчився у цей період, та який не отримав нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності, зобов’язаний протягом трьох місяців, наступних за місяцем, в якому Закон №3817 набрав чинності:

подати заяву про отримання нової ліцензії на право провадження відповідного виду господарської діяльності у порядку, визначеному Законом  №481;

сплатити не сплачені протягом зазначеного періоду чергові платежі за ліцензію на право провадження відповідного виду господарської діяльності, у тому числі за період з дня закінчення строку дії раніше виданої/наданої ліцензії до останнього дня третього місяця, наступного за місяцем, в якому набрав чинності Закон №3817, або до дня отримання нової ліцензії.

Отже, на сьогодні положення ст. 18 Закону №481 щодо дії ліцензій, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії, не застосовуються як такі, що суперечать Закону №3817.

Відповідно до п. 6 розділу ХІІІ «Перехідні положення» Закону №3817 у суб’єктів господарювання, в яких у період, визначений абзацом першим цього пункту, закінчився строк дії ліцензії, зокрема, на право роздрібної торгівлі пальним, у Підприємства виникає обов’язок протягом трьох місяців, наступних за місяцем, в якому Закон №3817 набрав чинності:

подати заяву про отримання нової ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним у порядку, визначеному Законом №481;

сплатити не сплачені протягом зазначеного періоду чергові платежі за ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, у тому числі за період з дня закінчення строку дії раніше виданої/наданої ліцензії до останнього дня третього місяця, наступного за місяцем, в якому набрав чинності Закон №3817, або до дня отримання нової ліцензії.

Підпунктом 2 пункту 6 розділу ХІІІ «Перехідні положення» визначено, що у разі невиконання суб’єктом господарювання протягом визначеного цим пунктом періоду вимоги щодо сплати чергових платежів:

ліцензія, строк дії якої закінчився у період, визначений абзацом першим цього пункту, визнається недійсною з дати закінчення строку її дії;

господарська діяльність, яку провадив суб’єкт господарювання після закінчення строку дії ліцензії, визнається такою, що провадилася без наявності ліцензії, з відповідним застосуванням до суб’єкта господарювання фінансових санкцій, визначених Законом №481.

Відповідно до частини другої ст. 17 Закону №481 у разі роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензії до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів — 250 000 гривень.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

До змісту номеру